Fikse boete na negatieve recensie op blog

bad

Vandaag verscheen op de site van het AD een artikel over een Franse blogger die door het restaurant werd aangeklaagd waarover ze een negatieve recensie had geschreven. Het gevolg? 1.500 euro boete en het betalen van de proceskosten van 1.000 euro.

De betreffende recensie verscheen vorig jaar augustus op haar site. De aanklacht was gericht op de titel van het stuk, maar ze besloot uiteindelijk het hele artikel te verwijderen. “Ik was echt verbijsterd en walg hiervan. Voortaan zal ik me zorgen maken als ik weer een negatieve review schrijf”, vertelde Caroline Doudet, de blogger in kwestie.

Het hele artikel is hier te lezen.

Schrijf jij recensies en hoe ga jij daarmee om? Ben je na het lezen van dit artikel anders over negatief recenseren gaan denken?

Photo credits: digitaltrends

19 Comments on “Fikse boete na negatieve recensie op blog”

 1. Ik heb het geluk dat ik mijn recensies niet voor geld schrijf, maar gewoon omdat ik een film, boek of serie goed (of juist slecht) vind. Omdat het niet commercieel is en gewoon een mening, ben ik niet financieel aansprakelijk te stellen :)

 2. Hmm ik vind het wel heel heftig dat een blogger gewoon een boete heeft gekregen omdat ze een negatieve review heeft geschreven! Je mening geven moet kunnen toch?! Ik schrijf zelf ook wel eens een minder positieve review, maar dat is altijd opbouwend en geeft de lezer ruimte om het zelf anders te zien (zo van: dit is voor mij niks, maar misschien wel voor jou). Hoop dat er niet meer bloggers boetes gaan krijgen, het is toch je vrijheid om je mening te uiten!

 3. Woow dat is echt vreemd. Aan de ene kant denk ik van je mag gewoon je mening geven of ligt het aan mij, maar aan de ene kant snap ik het wel. De eigenaar van het restaurant heeft waarschijnlijk niet om haar mening gevraagd en helemaal niet op een beledigende manier, als het nou kritisch opbouwend was… Of was dat het ook?

 4. Ik vind het schandalig. Die vrouw heeft daar gegeten en beschrijft gewoon hoe ze behandeld werd. Ik begrijp niet hoe een rechter tot deze uitspraak kan komen. Is Frankrijk een bananenrepubliek geworden ?
  Ik heb het originele blog opgevist. Eigenlijk wil ik er een kopie van plaatsen, uit protest.

 5. Vreemd verhaal. Nu weet ik wel dat je voor dingen zoals concerten altijd moet verzoeken of je erover mag schrijven, ook al is het gratis. Misschien heeft dit restaurant ook wel zoiets in de reglementen? Dat recensenten zich eerst moeten melden? Wat trouwens de objectiviteit niet altijd ten goede komt maar ach

 6. Heel bizar. Als een negatieve review niet zou mogen is geen enkele review meer te vertrouwen. Vraag is natuurlijk wanneer is het een negatieve review en wanneer laster?

 7. Soms schrijf ik een recensie, meestal als ik een product de moeite waard vind om te vermelden.
  Ik geef mijn eigen mening, maar tracht me ook te verplaatsen in wat anderen wel/niet zou kunnen aantrekken in het product (boek/tarotdeck)

  Mijn doel is de lezer te informeren en mijn eigen mening te delen, niet om een product te promoten of te kraken.

  Nu ik zelf een boek heb geschreven, neem ik een aantal maanden een recensie- pauze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: