Uitslag ‘Hoe oordeel jij?’ mini enquête. Zo denken jullie over criminelen, straffen en gevangenissen.

Vorige week hield ik naar aanleiding van mijn bezoek aan gevangenismuseum Veenhuizen een mini enquête over criminelen, straffen en de gevangenis. Onder jullie waren er 29 lezers die de tien stellingen hebben beantwoord, de uitslagen vind je hieronder.

Ook heb ik erbij vermeld hoe de museumbezoekers oordeelden, zouden die uitslagen heel anders zijn? Wel moet ik daarbij vermelden dat zij alleen de keuze hadden tussen eens of oneens.

1

Van de 4.125 museumbezoekers kozen er 2.546 (60%) voor eens, 1.669 (40%) ging voor oneens. Aardig in lijn met de lezers.

2

Van de 4.289 museumbezoekers kozen er 2.745 (64%) voor eens, 1.544 (36%) gingen voor oneens. Behoorlijk het tegenovergestelde dus van wat mijn bloglezers hebben ingevuld dus. Ik vraag me af waar dat aan ligt. Overigens ben ik het zelf ook oneens met de stelling.

3

Van de 5.992 museumbezoekers kozen er 3.163 (53%) voor eens, 2.829 (47%) gingen voor oneens. Dit is typische stelling waarbij de gemiddelde rechtenstudent met zijn ogen rolt vanwege de vooroordelen die de maatschappij hierover heeft. Ik heb inmiddels verschillende gevangenissen, klinieken, et cetera bezocht en je zult je verbazen over het hoge middeleeuwengehalte dat er nog in de gevangenissen heerst. Ik ben dus blij dat in ieder geval het merendeel van de lezers hiervoor oneens heeft gekozen.

4

Van de 4.101 museumbezoekers kozen er 2.296 (56%) voor eens, 1.805 (44%) gingen voor oneens. Ook hier staan de groep museumbezoekers en lezers weer tegenover elkaar. Ik weet nog dat ik bij deze stelling lang heb getwijfeld. Vergeleken met een gevangenis lijkt het peanuts, maar uiteindelijk is het toch een behoorlijke vrijheidsontneming.

5

Van de 6.985 museumbezoekers kozen er 2.021 (29%) voor eens, 4.964 (71%) gingen voor oneens. Hier sluit ik me bij aan: een gedetineerde heeft vaak een klein financieel duwtje in de rug nodig om weer mee te kunnen draaien in de maatschappij.

6

Van de 4.828 museumbezoekers kozen er 3.604 (75%) voor eens, 1.224 (25%) gingen voor oneens. Deze vraag hangt eigenlijk samen met nummer 8. Ik ben me ervan bewust dat de stellingen nogal zwart-wit zijn, dus het verschilt wat mij betreft per dader wat het antwoord op de stelling is.

7

Van de 4.610 museumbezoekers kozen er 2.872 (62%) voor eens, 1.738 (38%) gingen voor oneens. Hier verschillen de meningen nogal over. Over het algemeen kan gezegd worden dat de mate van het risico om gepakt te worden zwaarder meeweegt dan de hoogte van de straf.

8

Van de 4.852 museumbezoekers kozen er 1.406 (29%) voor eens, 3.446 (71%) ging voor oneens. Beide groepen zijn het aardig eens, ik sluit me hierbij aan.

9

Van de 5.537 museumbezoekers kozen er 3.578 (65%) voor eens, 1.959 (35%) ging voor oneens. Tjah, dat is ook weer zo’n typische stelling waarover rechtenstudenten vaak vragen en opmerkingen krijgen. Ik kan jullie gerust stellen: we straffen redelijk zwaar in vergelijking met de rest van Europa. En vergeet niet: het zijn vaak de uitzonderingen en bijzondere gevallen die het nieuws halen.

10

Van de 4.893 museumbezoekers kozen er 1.962 (41%) voor eens, 2.931 (59%) ging voor oneens. Ook ik ga hier voor oneens.

Ben je verrast over de uitslagen?

5 Comments on “Uitslag ‘Hoe oordeel jij?’ mini enquête. Zo denken jullie over criminelen, straffen en gevangenissen.”

  1. Mijn vertrouwen in mensheid is weer beetje beter geworden. Ik was echt bang dat uitslagen veel minder overeen zouden komen met hoe ik over deze dingen denk. Maar het valt gelukkig echt heel erg mee.
    Fijn om te lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: