Meer dan de helft van de bloggers laat zich betalen voor stukjes, jij ook?

Vandaag zag ik een interessant stuk voorbij komen op Facebook. In het betreffende artikel van Adformatie valt te lezen dat meer dan de helft van de bloggers zich laat betalen voor stukjes, zo’n 55 procent.

De bedragen lopen uiteen van een paar tientjes tot honderden euro’s. Dit en meer gegevens komen uit de internationale IPREX Barometer 2014, waarbij 1360 bloggers uit negen Europese landen, Nieuw-Zeeland en Amerika zijn ondervraagd.

Een paar cijfers uit dit onderzoek op een rij:

 • De meeste bloggers zijn vrouw, de gemiddelde leeftijd is 33.
 • Lifestyle blogs zijn het meest populair.
 • 34 procent heeft zijn/haar blog al meer dan vijf jaar.
 • 72 procent van de bloggers is wel eens benaderd voor PR of marketing doeleinden.

Op pagina 15 van het onderzoek worden de vijf meest voorkomende irritatiepunten van bloggers over toenadering van de PR-industrie genoemd:

 • “At most, 10% of approaches are relevant”
 • “I want honest and suitable offers, which are also rewarded accordingly”
 • “Too many want quick and cheap advertising”
 • “Quality of approaches is highly variable”
 • “I would prefer higher-quality contacts”

Ik moet zeggen dat alle vijf de punten herkenbaar zijn. Het door bedrijven voor een dubbeltje op de voorste rij willen zitten is voor mij de meest voorkomende reden om geen samenwerking aan te gaan, op de voet gevolgd door het feit dat veel aanbiedingen totaal niet bij m’n blog passen.

Krijg jij vaak te maken met dergelijke aanbiedingen? En wanneer ga jij wel of niet de samenwerking met een bedrijf aan?

31 Comments on “Meer dan de helft van de bloggers laat zich betalen voor stukjes, jij ook?”

 1. Ik krijg wel eens aanbiedingen, maar ik heb me nog nooit laten betalen. Vind het ook niet zo goed bij mijn blog passen. En die gemiddelde leeftijd vind ik best hoog!

 2. Voor Like & Love (it!) krijgen we regelmatig aanbiedingen, hoewel het vaker product-reviews zijn dan betaalde advertorials. Dat laatste komt de laatste steeds wel steeds meer voor, sinds we zijn gegroeid. Ik kijk heel bewust of het past, en niet alleen naar de $ tekens. Die vaak ook nog tegenvallen…

 3. heb ik nog nooit gehad en van die sites waar je je blog betaald neer kan zetten betalen een paar cent en zeker geen paar tientjes. I wish!! Maar goed, ik hoef nog maar vier jaar en wie weet. Ik merk wel na één jaar dat ik blijkbaar beter rank in zoekmachines en meer visite krijg. Of die ooit wat lezen dat zou ik graag willen weten.

 4. Ik vind sowieso dat de concurrentiestrijd de pan uit dreigt te lopen tussen bloggers.

  Ik blog omdat ik het leuk vind, ik schrijf over wat ik leuk vind en wil delen, niet omdat anderen graag iets willen promoten.
  Daarbij heb ik mijn blog ook pas 3,5 maand, maar wel al een paar keer benaderd. Vaak geen zin in en het past vaak niet bij mijn blog.

  • Zo dan ben je al snel benadert. Ik ben ene half jaar bezig. Ik zie alleen nog geen groei in mijn blog. Ik ben een keer benadert voor een perstlijst. Ik ben hier wel op ingegaan. Ik heb alleen nog geen actie eruit gehaald.

 5. Ik schrijf het laatste jaar regelmatig stukje die betaald worden of waar ik goederen voor krijg. Alleen volgens mijn voorwaarden en dingen waar ik zelf echt wat aan heb maak ik stukjes voor. Anders wijs ik ze af. Het is en blijft een hobby en moet passen bij mezelf en mijn blog.

 6. Ben in de afgelopen +10 jaar net een keer benaderd voor een review. hoewel ik al jaren blog, ben ik dus een echte n00b op dat gebied, hihi. Maar goed, bloggen doe ik omdat ik het gewoon leuk vind om stukjes te schrijven over die dingen die mij interesseren.

 7. heb het nog nooit meegemaakt.
  Advertenties zouden feilloos moeten aansluiten bij de content van mijn blogs. Een heikel punt wellicht met als onderwerpen vooral proza, dichtkunst, taal, beeldende kunst en muziek.

 8. Af en toe ga ik een samenwerking aan, maar alleen als het bij mij en mijn blog past. Het bloggen is mijn grote hobby, niet mijn werk en ik heb ook niet de ambitie om er van te gaan leven. Ik wil dat het voor mij gewoon een hobby blijft, maar een extraatje is natuurlijk nooit weg. Maar ik zou nooit puur voor het geld gaan publiceren.

 9. Ik wijk al af bij de eerste gemiddelden… Ik ben geen vrouw, geen 33 en ik ben niet zo life-stylerig bezig.
  Op zich sta ik niet negatief tegenover verdienen met je blog, maar ik zou er nooit en te nimmer artikelen voor gaan schrijven. Dat beperkt me in de vrijheid en die wil graag houden.

 10. Ik krijg regelmatig aanbiedingen, maar ik doe het eigenlijk nooit. Als ik al over een product schrijf, dan is dat omdat ik het zelf gekocht heb en er zo bij mee ben dat ik dat wil delen. Bovendien willen ze het altijd tegen belachelijk lage vergoedingen doen, dan houdt het voor mij sowieso op. Het is een reclame/advertentieruimte voor dat bedrijf, dan mogen ze daar ook wel in verhouding naar betaling.

 11. Ik zou mij laten betalen voor goede stukken die de waarheid weergeven, niet voor een post die al duizend andere bloggers hebben geschreven en die elke keer hetzelfde weergeven. Ik ben een blogger, geen reclameforum :)

 12. Nooit benaderd gelukkig, al klinkt geld verdienen met bloggen wel aantrekkelijk, ik weet niet of het wel zo leuk is. Mijn blog houd ik puur als hobby!

 13. Ik heb een keer voor 15 euro een stukje geschreven, een keer voor een supermooi dekbedovertrek, een keer voor een enorme foto van anderhalve meter doorsnede en een keer voor een doos huidverzorging. Ik word regelmatig benaderd, maar ga bijna nergens op in, alleen als ik het echt interessant vind.

 14. Ik heb ooit een keer voor Esprit iets geschreven, op voorwaarde dat ik zelf mocht beslissen wat ik er in zou zetten. Heb verder ook wel eens hele aparte aanbiedingen gehad, maar die paste totaal niet bij mijn blog of bij mij, of ik had er geen goed gevoel over. Dan doe ik het dus gewoon niet.

 15. Ik kan me hier wel in vinden. Ik krijg regelmatig aanbiedingen van bedrijven die echt totaal niet bij mijn blog passen. Ik vraag me dan af waarom ze in godsnaam met mij willen samen werken en heb er zelf ook geen zin in. Eerlijk is eerlijk; als ik denk dat ik er een leuk artikel van kan maken en ik heb snel geld nodig én het betaald goed wil ik het nog wel eens doen.

 16. Interessant onderwerp om een onderzoek over te lezen. Zelf blog ik nu een halfjaar, ik ben niet heel groot dus voor veel bedrijven nog niet heel interessant. Wel heb ik sinds een maand een samenwerking met 1 bedrijf. Als ik terugreken hoe lang ik met een blogpost voor hun bezig ben en wat het me oplevert, vind ik dat het best royaal betaald. Maar verder heb ik nog geen ervaringen, dus echt een mening kan ik hier nog niet over geven.

 17. Pingback: Populairste blogs van 2014! | SYLVIA KUIJSTEN

 18. Pingback: Blogstatistieken van 2014! | SYLVIA KUIJSTEN

 19. Ik blog nog niet zo lang dus heb nog geen aanbiedingen gehad. Ik hoop dat het wel gaat gebeuren want het lijkt mij wel een uitdaging. Maar alleen iets dat bij mij en mijn blog past, ik vrij ben in wat ik schrijf en daar een redelijke beloning voor krijg :)

 20. Ik heb nog geen artikel geschreven waarvoor ik betaald heb gekregen of een product heb mogen uitzoeken. Ik heb al wel een paar berichtjes gehad maar heb daarvoor bedankt, ten eeste omdat het voor mijn blog een toevoeging moet zijn (lezers moeten het ook leuk vinden om te lezen) en ten tweede omdat het wel een goed bedag moet zijn. Ik weet beroepshalve wat een link kost, dus ja ;-). Liever een eigen artikel en niks verdienen dan dat er van mij geprofiteerd wordt.

 21. Ik word regelmatig benaderd maar de meeste wijs ik af omdat ik het niet vind aansluiten bij mijn blog. Geld heb ik overigens nog nooit ontvangen wel goederen,

 22. Interessant! In mijn geval interessant voor later. Mijn persoonlijke blog is nog geen maand oud, ik heb bijna 1700 views en ja ik kan me niet echt voorstellen dat ik interessant genoeg ben voor een samenwerking. Qua leeftijd zit het goed. Ik word over een paar maanden 31 ;)

 23. Mijn blog is te klein en niche om benaderd te worden ;p
  Maar ik vind er op zich niks mis mee als bloggers zich laten betalen om een artikel/review te schrijven. Maar ik vind dan wel dat het product bij het blog moet passen, de blogger moet laten weten dat het om een betaalde post gaat en dat de betaalde posts niet te vaak moeten gebeuren. Dan zou ik de blogger wellicht minder geloofwaardig vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: