Zie jij in de praktijk dingen uit je studie terug?

Studie

Het mooie aan mijn master Forensica, Criminologie en Rechtspleging is onder andere de link met de praktijk. Ik vind het doorgaans lastig om anderen uit te leggen waar ik nu precies mee bezig ben. De stof is zo veel en omvattend dat je dit niet in een paar zinnen kunt verwoorden, maar praktijkvoorbeelden maken het een stukje duidelijker.

Ik kom dagelijks nieuwsberichten tegen met onderwerpen waarmee ik me op dat moment bezighoud. Zo volg ik dit blok de vakken Strafrechtelijke Sancties en Capita Selecta Criminologie. Bij Strafrechtelijke Sancties houden we ons bezig met de geschiedenis van straffen, de doelen van het strafrecht en de huidige straffen en maatregelen. Interessant daarbij is bijvoorbeeld de ZSM-maatregel, waarbij zaken binnen zes uur (Zo Snel Mogelijk) door het Openbaar Ministerie afgehandeld dienen te worden. Is zo’n maatregel nu een goed idee of niet? Meester Leonie plaatste daarover vanochtend toevallig het onderstaande bericht met links naar ‘Zo snel mogelijk een strafblad‘ van Vrij Nederland en het onderstaande bericht uit De Gelderlander.

om
Zulke onderwerpen leveren in de colleges interessante discussies op. Ook andere actuele onderwerpen, zoals het slachtoffer dat in de rechtszaal een stoel naar de rechter gooide, komen aan bod.

Capita Selecta Criminologie is pittig, vooral door de vele (vage) theorieën en onderzoeken die elkaar tegenspreken. Eén van de onderdelen van dat vak is het houden van een presentatie in duo’s, waarbij mijn partner in crime en ik geweld door ouderen kregen toegewezen. We beperkten ons hierbij tot ouderen en zedendelinquentie. Het gaat hierbij voornamelijk om mannen en tijdens het doorspitten van onderzoeken vroeg ik me af hoeveel vrouwen er nu eigenlijk zedendelicten plegen. En welja, vanochtend postte de Volkskrant een artikel over… vrouwelijke zedendelinquenten!

volkskrant
En dat vind ik dan toch tof. De artikelen uit Vrij Nederland en de Volkskrant zijn overigens ook echt de moeite waard om even door te lezen.

Wat studeer jij en kom je in het dagelijks leven veel dingen tegen uit je studie?

6 Comments on “Zie jij in de praktijk dingen uit je studie terug?”

 1. Met psychologie zie ik zo’n beetje alles terug in het dagelijks leven, behalve statistiek misschien. Met Nederlands veel minder! Klinkt als een interessante master!

 2. Idd een leuke studie waar vaak iets over in de media komt. Zelf heb ik slechte ervaring met kranten en RTV als het om betrouwbare journalistiek gaat. Erg veel slordigheidfoutjes. Het moet te snel en mag niets kosten. Zie je dat ook in jouw vakgebied terug?

  Zelf heb ik een paar jaar op het hoofdkantoor van de regionale politie gewerkt en begreep toen dat de politie zaken niet altijd goed aanlevert aan justitie, waardoor rechtzaken de mist in gaan. Een oorzaak is dat bij de politie de mensen te laag zijn opgeleid en het lukte ze destijds niet om hoger opgeleide mensen aan te trekken. Na een half jaar vertrokken die naar wat anders. Mijn indruk is dat dat nog altijd zo is, maar ik sta er nu te ver van af om dat te kunnen onderbouwen.

  Ik ben inmiddels gestopt met werken en kan dus goed terugkijken of mijn studie aansloot op de praktijk. Zoveel studie heb ik overigens niet gedaan, het was een technische MTS-Informatica, wat Elektronica werd genoemd in een tijd toen de PC nog niet bestond. Daar zaten waardeloze vakken tussen over apparaten die direct na mijn opleiding al niet meer gebruikt werden. Op de Mavo had ik veel aan een wiskundeleraar die tijd over hield en extra wiskundestof behandelde. Daar had ik erg veel aan.

  Op de MTS zat een oudere leerkracht die veel praktijkervaring had en stelde dat je op school moest leren leren en dat je in de praktijk de details op moest doen. In mijn geval had ie zeker gelijk. Erg veel heb ik in de praktijk geleerd over zaken die tijdens mijn studie nog niet bestonden. Ik pikte alles snel op en wat dat betreft was de studie dus gelukt.

 3. Ha, ik ben classica van huis uit en links met de actualiteit komen doorgaans niet heel veel voor (hoewel er eerder dit jaar tot mijn vreugde toch weer gedichten van Sappho gevonden werden). Als zelfstandig tekstschrijver en redacteur heb ik me de laatste jaren ook veel met strafrecht en personen- en familierecht beziggehouden, en dan merk ik dat ik het toch heel interessant vind om nieuwsberichten tegen te komen over onderwerpen waar ik ‘iets van af weet’ (weliswaar minder dan van mijn eigen vakgebied, maar inmiddels toch wel het een en ander…)

 4. In een grijs verleden ben ik afgestudeerd als psycholoog. In het dagelijks leven kom ik voortdurend situaties tegen die mij herinneren aan wat ik tijdens mijn studie zowel op inhoudelijk als methodologisch vlak geleerd heb. Lang heb ik daar geen acht op geslagen omdat ik ervan uitging dat dit voor iedereen zo vanzelfsprekend was als voor mij. Het meest waardevolle aan een universitaire opleiding vind ik de training in de manier van denken: niet alles klakkeloos aannemen, maar vragen blijven stellen.

 5. Pingback: Terugblik december 2014 | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: