Tegen je wil gefotografeerd worden: waar ligt de grens?

Je kent het wel: je staat op een feestje en krijgt om de zoveel tijd een camera op je toeter gericht door de aanwezige fotograaf. Vriendelijk verzoek je hem om geen foto’s van je te maken, omdat je daar gewoon even geen zin in hebt, maar als later die week de party pics op Facebook verschijnen, zie je jezelf toch terug – al dan niet met ‘charmante’ gelaatsuitdrukking door een glaasje te veel of met vier bitterballen in je hand. Balen.

Afbeelding: bron

Eerder deze week verscheen op RTL Boulevard een filmpje van Georgina Verbaan, die samen met haar dochtertje op de première van ‘Jack bestelt een broertje’ aanwezig was en in de film de moeder van Jack speelt. Ze gingen niet over de rode loper, maar via de achterkant het theater binnen, om te voorkomen dat dochter Odilia op de gevoelige plaat zou worden vastgelegd. Toen de pers door het raam heen toch foto’s begon te maken, kwam een duidelijk geëmotioneerde Georgina naar buiten om de pers nogmaals te verzoeken geen foto’s te maken. De afspraak met het theater was dat er van aanwezige gasten die binnen waren geen foto’s genomen mochten worden. Bovendien moet voor het fotograferen van kinderen toestemming worden gevraagd. Geplaatst mochten de foto’s dus toch niet worden.

Naar aanleiding van het onderstaande filmpje ontstond er in de RTL studio een discussie tussen Winston Gerschtanowitz, Albert Verlinde en Anouk Smulders. Winston betoogde dat je bij zo’n event nu eenmaal bewust het risico loopt om gefotografeerd te worden omdat zo’n première enkel om publiciteit draait en je in dit geval dan maar niet moet komen. Albert gaf aan dat ze er bewust voor gekozen had om via de achterdeur naar binnen te gaan om foto’s te voorkomen, dat je met je kind naar zo’n première moet kunnen en er niets voor niets afspraken met het theater waren gemaakt. Anouk vond dat Georgina de situatie door haar gedrag richting de pers onnodig opblies. Nu voegt de opmerking van Anouk niks toe aan de kern van de discussie, maar de punten van Winston en Albert vond ik wel interessant.

Georgina

Tijdens mijn studie heb ik het nodige over privacy en dergelijke voorbij zien komen. De juridische kant zal ik je hier echter besparen. Waar ik wel benieuwd naar ben zijn jullie onderbuikgevoelens. Los van het feit dat ik het een tikkeltje ironisch vind dat Albert Verlinde – roddelkoning van RTL Boulevard – over zaken als privacy begint, ben ik het hier wel met hem eens. Afspraak is afspraak en Georgina deed genoeg om de pers te vermijden.

Dus: waar ligt in dit geval voor jou de grens?  

21 Comments on “Tegen je wil gefotografeerd worden: waar ligt de grens?”

 1. Als er afspraken zijn gemaakt dan moet je gewoon naar een première kunnen zonder gefotografeerd te worden. Zijn er geen afspraken en je wilt niet op de foto, ja dan kun je beter thuisblijven. Privacy is sowieso niet meer zo vanzelfsprekend. Ik vraag me wel eens af of leerlingen in mijn klassen stiekem foto’s maken waar ik ook op sta.

 2. Ik vind dat die fotografen naar haar moeten luisteren als ze zegt dat ze niet wil dat er foto’s worden gemaakt. Punt uit. Ook al hebben zij portretrecht, het is gewoon menselijk om rekening te houden met een ander!

 3. Niet alleen als een Georgina, die het zichzelf gelukkig al wel afvraagt, maar kijk eens naar alle media om je heen. Kinderen hebben ook een privacy recht en in hoeverre plaats je foto’s openbaar zoals op een instagram, blog o.i.d.? Bij het opzetten van mijn blog, en nog steeds, vind ik het heel moeilijk. Hoe ver ga je voor je eigen gevoel. Ook weer een tweestrijd, want er zijn zoveel persoonlijke foto’s te vinden, dus waarom zou die van jou opvallen. Lastig probleem. Wel leuk om er weer eens over na te denken :) Oh en ik vind dat de pers zich weer eens schandalig gedraagt, maar dat is ook het risico van het vak.

  • Klopt, als het goed is, stelt elke blogger bij zichzelf zulke vragen, en al helemaal als je kinderen hebt. Maar hoe bepaal jij voor jezelf wat je wel en niet plaatst? Ben je daar inmiddels uit? :)

   • Interessante reactie! Zeker als je kinderen hebt, maar ik vind dat je sowieso moet nadenken wat je op je blog en andere social media-kanalen plaatst, bijvoorbeeld je partner, je familie, je vrienden en ga zo maar door. Willen die dat wel? Voor mijn blog vraag ik dan sowieso toestemming, maar als ze bijvoorbeeld zelf al Facebook hebben dan ben ik wel geneigd om de foto’s gewoon te plaatsen…

    Ik vind trouwens – terug naar de discussie waar het eigenlijk om ging – dat de pers inderdaad Georgina had moeten respecteren, als er afspraken gemaakt zijn moet je je daar gewoon aan houden. Heeft die Anouk Smulders zelf ook kinderen? Omdat ze zo moeilijk doet over Georgina’s reactie ;)

    • Volgens mij heeft zij inderdaad kinderen en gaan die ook mee over de rode loper, zo begreep ik uit het filmpje. Voor het plaatsen van foto’s van vrienden en familie vraag ik inderdaad ook altijd toestemming, al is het eigenlijk nooit een probleem. Namen kort ik standaard af met hun eerste letter.

   • Nog steeds niet helemaal. Ik ben nu clean begonnen door foto’s te nemen waar ze niet heel erg herkenbaar op zijn en daarnaast zijn ze nog jong en veranderen ze nog erg in uiterlijk. Maar misschien verander ik nog van maatstaven. Namen van de rest van de familie doe ik niet, omdat die bijna herkenbaarder zijn dan de foto’s soms haha.

 4. Zeg je nee, dan is het nee. Dat geldt voor zo’n beetje alles, dus hier ook. Kan me niet schelen of je beroemd bent of niet, als je het niet wilt, gebeurt het niet. That easy.

 5. Lastig te bepalen. Ik heb vorig blok les gehad over het recht ivm dit onderwerp… best wel interessant. Ik vind het mega irritant als mensen alle foto’s op Facebook plaatsen… heb daarom nu de instelling gebruikt dat ik het eerst goed moet keuren voor mijn eigen tijdlijn…

 6. Ik vind dat Georgina gelijk heeft. Afspraak is afspraak. Wat heeft het anders voor zin om überhaupt afspraken te maken als ze toch niet gerespecteerd worden. Verder heeft ze ook nog moeite gedaan om via de achteruitgang haar dochtertje mee te nemen. Dat geeft al aan hoe serieus het is. En verder vind ik het best een tikje achterbaks dat de pers – tegen de afspraken in – toch stiekem foto’s probeert te maken. Maar goed. Dat is mijn persoonlijke mening…

 7. Slecht, afspraak = afspraak. Ik snap dat je je kinderen uit de schijnwerpers wilt houden. Die kunnen zelf nog geen keuze maken.

  Vind die oplossing van het gezin van Wim Lex en Max ook zo mooi, als ze op vakantie gaan. Ze poseren met het hele gezin en daarna worden ze met rust gelaten. Super.

 8. Ik vind dat ze haar gewoon met rust hadden moeten laten. Het gaat hier om kinderen. Kinderen die er niet voor kiezen dat een of beide ouders BN-er is.

 9. Sowieso vind ik dat dat paparazzo-tuig van Boulevard, Prive, Weekend -maar ook internationaal: The Sun, Daily Mirror of de website TMZ, gewoon intens smerige mensen zijn die je als ‘ster’ zijnde best met een stalen honkbalknuppel opzij mag duwen als ze in de buurt komen.

 10. Ik vind het heel bizar dat ze haar wensen hierin niet accepteerde. Ik vind dat mensen zelf moeten kunnen kiezen of ze online willen of niet. Vooral bij kinderen heb je naar de wensen van de ouders te letten. Ik had verwacht dat Winston dit wel zou begrijpen en dat Albert de foto’s wel wilde laten zien.. Gek eigenlijk.

  Ik was gisteren met vrienden naar een concert en daar maakte we achteraf ook even groepsfoto’s, 1 daarvan stond een uur daarna op Facebook, dat blijf ik ook gek vinden, ik zet zelf geen foto’s meer op fb en als ik dat doe, vraag ik tegenwoordig toestemming..

 11. Ik begrijp Georgina in dit geval helemaal!

  Zelf heb ik eens meegemaakt dat er tijdens een bedrijfsuitje foto’s werden gemaakt van hoe we langs het buffet liepen. Dat vond ik niet prettig. Ook vreemd dat je dat zonder toestemming doet bij je betalende klanten.

 12. De afspraken waren niet met de pers gemaakt toch? Maar met het theater. Of heb ik het dan niet goed begrepen? Ik bekijk het dan toch graag vanuit portretrechtelijk oogpunt: fotograferen mag (meestal), publiceren niet per definitie. En ja, dan is het wel zo dat dit een zeer publieke gelegenheid is waarvan je weet dat het de bedoeling is dat daar foto’s gemaakt worden. Hoort erbij. Via de achterdeur naar binnen was een goede poging, maar slaagde kennelijk niet voldoende.

  • Voor zover ik begrepen heb was het een afspraak tussen de pers en het theater, ze mochten niet naar binnen om daar te fotograferen. Hoe het dan juridisch/technisch gesproken zit als ze door het raam fotograferen weet jij beter dan ik, maar het lijkt me dat dat impliciet bij de afspraak hoort, anders schiet die zijn doel voorbij :)

 13. Pingback: Terugblik februari 2015 | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: