Recensie: Wetboek voor Bloggers

Wetboek voor Bloggers

Ken je dat, een boek tegenkomen dat je zelf had willen schrijven? Het Wetboek voor Bloggers is voor mij zo’n geval. Hierin vind je ‘de (on)geschreven regels voor succesvolle online schrijvers’.

Kijk eens eerlijk naar je blog. Plaats jij bij een van het internet geplukte afbeelding altijd netjes de bron? Vermeld je bij een review of advertorial duidelijk dat deze gesponsord is? En weet jij alle ins & outs van auteursrechten?

Het boek komt uit de pen van Charlotte Meindersma, informatierecht juriste en blogger op charlotteslaw.nl. In eerdere posts konden jullie al lezen dat ik haar blogs op de voet volg, met dit boek kan ik haar werk nu ook op een echte boekenplank zetten.

Wetboek7

Wat weet jij over blogrechten?
Het boek is opgebouwd op chronologische volgorde. In de eerste twee hoofdstukken ‘Getting started’ en ‘Over bloggen’ lezen we meer over de bloggeschiedenis, over wat je in dit ‘wetboek’ kunt verwachten, over de verschillende soorten blogs en wat bloggen je op kan leveren. Daarna volgen de specifiekere hoofdstukken, waarin onder andere vormgeving, privacy, rechten van derden en reclame worden besproken. Ter afwisseling vind je bij elk hoofdstuk een kort interview met verschillende (bekende) bloggers. Zo kwam ik bij het hoofdstuk ‘Persoonlijke perikelen’ een stuk tegen van Rosalinde Markus, een van mijn blogvoorbeelden.

Wetboek6.jpg

Nuttig voor beginners én gevorderden
Voor wie is het boek eigenlijk bedoeld? Voor zowel beginners als gevorderden valt er nog genoeg te leren, zo blijkt al snel. De eerste hoofdstukken heb ik vluchtig doorgebladerd omdat dit voor mij bekende informatie is, maar daarna werd het ook voor ondergetekende interessant. Zo weet ik dat er bij mijn blog nog wel verbetering valt te behalen op het gebied van bronvermelding bij afbeeldingen en heb ik over SEO het nodige bijgeleerd. Werk aan de winkel dus.

Wetboek5.jpg

Compleet & laagdrempelig
Zitten er ook nadelen aan deze nieuwe blogbijbel? Nauwelijks. In het boek worden verschillende lettertypes gebruikt, zelf houd ik het liever bij één. Verder spotte ik wat kleine taalfoutjes, but that’s it. Doet dit afbreuk aan de inhoud? Amper. Het boek is veelzijdig, compleet, laagdrempelig en geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Simpelweg een must have voor elke blogger, omdat die (on)geschreven regels gewoon veel te belangrijk zijn.

Leuk extraatje is trouwens dat het boek heel attent werd geleverd met een zakje oploskoffie, pen en notitieblokje. Vrijwel alles wat je nodig hebt om bloggen tot een succes te maken. Owja, het boek heb ik gewoon zelf gekocht. En de foto’s komen niet van internet ;)

Hebben? Het boek is voor 22,95 euro te bestellen op Charlotte’s website en via bol.com.

Heb jij het Wetboek voor Bloggers al doorgespit? En over welke blogregels zou jij nog wel meer willen leren? 

40 Comments on “Recensie: Wetboek voor Bloggers”

 1. Ik ben er wel benieuwd naar, maar door mijn omgeving ben ik al behoorlijk op de hoogte van alle ins en outs van het bloggen. Met auteursrecht heb ik niet te maken, want het gros van mijn afbeeldingen is eigen en de rest van mijn vriend. Seo heb ik me al tekstschrijver al eerder in mogen verdiepen, dus ik weet dat soort dingen al wel. Desalniettemin zal dit boek vast dingen bevatten waar ik nog niets van weet! Ik kijk er wel een keer naar!

 2. Wat een prachtige recensie, dankjewel! En het klinkt alsof je het boek precies zo gelezen hebt zoals ik dat ook bedoeld heb: overslaan wat je al weet en dus niet nodig hebt, maar intensief lezen waar je nog wat van kan leren. De tweede druk (met eindelijk geen taalfouten meer. nou ja, dat hoop ik, want dat dacht ik daarvoor ook) is inmiddels onderweg.

 3. Ok ben heel benieuwd naar de regels. Werk nu op AlleenPuur wel volgens de reclamecode en vermeld het ook als ik een bron heb gebruikt. Zijn er nog meer dingen waar je op moet letten?

 4. Klinkt interessant, het belicht de kant van bloggen waar wat mij betreft nog veel onduidelijkheid over bestaat in het bloggerswereldje zoals hoe je je content beschermt en auteursrechten. Verfrissend om een boek te zien dat ook wat verder gaat dan de neus lang is. Goed initiatief dus!

   • Rosanne bood destijds aan dat mijn recensie op je blog gedeeld zou worden omdat ik zelf een exemplaar had gekocht, maar ik heb ‘m eigenlijk nooit langs zien komen. Kan dat kloppen? :)

    • Laat haar niet horen dat je haar Rosanne genoemd hebt hoor ;) Het is met een a.
     Hij staat er inderdaad nog niet op, maar komt komende week op Legal Coffee (ivm boekenweek). We hebben wel quotes gebruikt in de presentatie en ook bij het boek zelf op de website! (met naam + link dus)

 5. Pingback: Terugblik februari 2015 | SYLVIA KUIJSTEN

 6. Pingback: De bloginspiratie tag :) | SYLVIA KUIJSTEN

 7. Pingback: 5x de juridische kant van bloggen – SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: