Hoeveel gooi jij eigenlijk weg?

Als student probeer ik mijn centen niet te hard over de balk te smijten. Teren op supermarktreclames, een extra dikke trui aan in plaats van de verwarming opendraaien, boterhammen mee in plaats van de kantine op de campus leegroven. Herkenbaar?

Afbeelding: bron

Toch doe ik die dingen niet alleen met het oog op mijn portemonnee, ik hecht ook veel waarde aan het milieu. Het gebruik van hairspray en een föhn en stijltang probeer ik te compenseren met consequente scheiding van glas, papier, plastic en overig afval, korte douchesessies, het gebruik van mijn KRNWTR drinkfles en… het voorkomen van voedselverspilling.

Toegegeven, misschien heb ik makkelijk praten. Ik hoef de boodschappen alleen voor mezelf in te slaan, dus ik weet precies wat ik in huis haal en wat er nog in de keukenkastjes staat. Iets weggooien hoeft dus vrijwel nooit. Elke week is er wel een kliekjesavond, waarbij restjes van eerdere avonden bij elkaar in de pan gaan. En quess what, stiekem zijn die combinaties vaak verrassend lekker.

Ik verbaas me dan ook enorm over de hoeveelheid voedsel die we zomaar weggooien. Deze week werd een nieuwe website gelanceerd: Kliekipedia, een initiatief van SIRE. Uit de infographic hieronder bleek dat we per persoon jaarlijks vijftig kilo voedsel weggooien. Dat vind ik enorm veel, vooral omdat ik me werkelijk niet voor kan stellen hoe ik aan zoveel kilo kom. Wat ik zelf het vaakst weg moet gooien is fruit, omdat ik daar iets sneller net te veel van insla. En zo heel af en toe gaat er iets van blikgroente de kliko in, omdat dat al eeuwen achter in een vergeten hoek van een keukenkast staat te verstoffen. Veel verder dan dat kom ik echter niet. Ook in restaurants eet ik doorgaans netjes mijn bord leeg.

kliekipedia

Wel weet ik uit ervaring hoe makkelijk er bijvoorbeeld in supermarkten producten worden weggegooid. Voedsel dat mensen nog prima hadden kunnen gebruiken. Ik vond het verschrikkelijk om jaar na jaar rond Pasen stapels taarten en stollen weg te moeten gooien. Nog erger vond ik de hele kippen die rond de kerstdagen in de kliko gingen omdat ze niet verkocht waren. Ik had ze liefst allemaal weggegeven of zelf in de vriezer gestopt, al was het maar zodat die beestjes niet voor niets waren gestorven.

Terug naar de website. Naast de infographic vind je er ook allerlei andere informatie over voedselverspilling, waaronder allerlei kliekjesrecepten. Een erg mooi initiatief!

De site en infographic maken nieuwsgierig. Wat voor soort voedsel gooi jij het meeste weg? En wat is jouw manier om voedselverspilling tegen te gaan?

11 Comments on “Hoeveel gooi jij eigenlijk weg?”

 1. Idd dood zonde om alles weg te gooien. Vorig jaar werkte ik op mijn stage samen met de voedselbank, heel mooi concept. En mijn cliënten waren er altijd erg blij mee. Ik ben zelf een keer bij de voedselbank op bezoek geweest en hierdoor ben ik wel rekening gaan houden met mijn boodschappen. Ik gooi niet zomaar iets weg als de THT datum is bereikt. Momenteel werk ik in de horeca en soms zit ik ook met een knoop in mn maag als ik zie wat daar allemaal wordt weggegooid.. En kliekjes eten is idd kei lekker!

 2. Ik vind de naam Kliekipedia echt briljant. Goed gevonden door de marketeers. Ik gooi weinig eten weg, alleen wat zaken die over datum zijn, en die ik echt niet meer vertrouw. Mijn boodschappen haal ik voor een week vooruit, en soms gebeurt het dat ik toch uit eten ga in plaats van thuis te eten.

 3. Ik probeer ook altijd zoveel mogelijk restjes op te maken maar het lukt hier niet altijd. Fruit waar ik iets te enthousiast van heb ingeslagen is bij mij ook herkenbaar..

 4. Ik vind het zo zonde, daarom heb ik in januari mee gedaan met Kliek en Co, dan krijg je per week 3 mails met tips hoe je kan zorgen dat je minder weggooit! Ook heb ik laatst op mijn blog nog een stuk daarover geschreven. Om verspilling te voorkomen, want ik vind het zo zonde. Vaak zijn de restjes van je ui of prei ook nog her te gebruiken.
  Bij mij gaat denk ik het vaakst mijn gesmeerde brood terug te prullebak in, omdat ik dan weer teveel lunch heb gekocht op werk. Maar aangezien ik nu veel bewuster met mijn geld om ga, zal ik nauwelijks nog lunch kopen en zal ik toch mijn bammetjes moeten opeten :)

 5. Ik ben ook sinds een jaar of wat druk bezig mijn afval zo veel mogelijk te verminderen. Ik ben net gaan samenwonen en als ik zie wat mijn vriend allemaal verspilt, dan weet ik wel dat ik erg goed mijn best heb gedaan afgelopen jaar! Hij is echt nog van de kleine flesjes spa kopen terwijl je gewoon een flesje kan hergebruiken en koopt van die minipakjes toiletpapier terwijl je dan dubbel afval hebt aan verpakkingsmateriaal en dubbel kosten en guttegut, ga zo maar door. maar ik ben druk bezig hem op te voeden ;) verder heb ik gemerkt dat het al zoveel scheelt als je afval scheidt! papier, plastic, glas gaat bij mij allemaal in andere bakken, die pontificaal in de keuken staan. meteen lekker confronterend :) anyways, goed onderwerp dit, eentje waar ik naar hartelust een hele middag over kan babbelen. ;)

 6. Interessant! Ik gooi helaas nog best vaak brood weg, dus daarom koop ik tegenwoordig alleen halfjes. En daarnaast gooi ik ook regelmatig een dele van mijn avondeten weg. Het is, vind ik, toch wel lastig om te koken voor 1 persoon en bewaren vind ik nooit zo lekker.

 7. Wel een goed initiatief, al denk ik dat er beter eens gekeken kan worden naar wat de supermarkten jaarlijks wel niet allemaal weg gooien. Zembla (dacht ik) heeft daar eens een goede aflevering over gemaakt. Wij proberen zo min mogelijk weg te gooien, maar als ik dan weer eens de keukenkastjes uitruim kom ik altijd nog een over-datum-iets tegen achterin de kast. Oeps :’).

 8. Wow, wat erg, dat er zoveel in de supermarkten wordt weggegooid! Dat wist ik niet, ik ging er (misschien heel naief) vanuit dat zulke dingen bij de voedselbank terecht zouden komen of zo.
  Zelf gooi ik zelden eten weg, daar probeer ik erg op te letten.

 9. Pingback: Terugblik februari 2015 | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: