Dilemma: ga jij voor je grote liefde of carrière?

Wat is voor jou het belangrijkste in een relatie? Verkies jij een carrière boven de liefde? Scoor jij makkelijk een date? En hoe ziet jouw droomman of -vrouw er eigenlijk uit?

Afbeelding: bron

Laten we eerlijk zijn, bij veel van mijn leeftijdsgenoten worden de levens in bepaalde mate beïnvloed door een zekere prestatiedrang. Alles moet sneller, beter, groter. Als ervaren (rechten)student zie ik al jarenlang die vervelende onderhuidse competitiedrang waarvan ik me zo graag afzijdig wil houden. Goede cijfers, het scoren van een toffe stage, studiegerelateerde bijbaan en bestuursbaantjes die nog veel te vaak worden toebedeeld aan popiejopie’s, lid zijn van een tof dispuut, bewoner zijn van een gaaf studentenhuis, tot in de late uurtjes feesten en zo snel mogelijk een baan scoren na je afstuderen zorgen voor een flinke last op de schouders. Nu heb ik me als langstudeerder allang neergelegd bij het feit dat ik onderaan die pikorde bungel, maar toch draag ik die druk wel degelijk op mijn schouders mee.

Een tijd geleden werd ik gemaild door Het Zuidelijk Toneel, dat begin maart Romeo & Julia op de planken brengt. In samenwerking met onder andere BNN stelden zij een enquête op over liefde en seks van vandaag de dag. Hebben we door al onze verplichtingen en volle agenda’s nog wel tijd voor zoiets als echte liefde of houden we het liever op kortstondige avontuurtjes? Wat zoeken we tegenwoordig in een partner en waarop liepen eerdere relaties stuk?

Ook ik heb de enquête ingevuld en dat was eerlijk gezegd moeilijker dan gedacht. Het is een publiek geheim dat ik nog steeds wacht tot er een grote brede man met donkere krullen op zijn witte paard onder mijn balkon langs galoppeert, maar de keuze tussen betrouwbaar, aardig of humor is alweer een stuk lastiger. En wat dacht je van de keuze tussen liefde en carrière? Met een beetje passen en meten zou dat volgens mij prima te combineren moeten zijn, maar wat als je net als Romeo & Julia nu écht moet kiezen? Zou ik dan die studie waar ik me jarenlang doorheen gevochten heb om die droombaan als strafrechter te bemachtigen zo aan de kant zetten voor mijn droomman? Wel elke ochtend wakker kunnen worden in zijn armen, maar nooit met die rechtershamer kunnen zwaaien? Ik zou het momenteel oprecht niet weten.

De resultaten van het onderzoek werden afgelopen 13 februari gepresenteerd op de Kaart van de Liefde. Je kunt makkelijk per gemeente de resultaten bekijken. Op zaterdag 7 maart ben ik bij de try-out in Tilburg aanwezig voor het schrijven van een recensie. Extra leuk, want zo vaak komt het niet voor dat er speciaal voor en door jouw generatie een show in elkaar wordt gedraaid. Benieuwd? Hier vind je meer informatie over de show.

Kies jij voor liefde of carrière?

9 Comments on “Dilemma: ga jij voor je grote liefde of carrière?”

 1. Prestatiedrang is mij precies vreemd. Toch op carrièrevlak. Mijn ambitie is om een goede vriendin te zijn (van al mijn vrienden, niet enkel van mijn lief) en dat is al behoorlijk wat werk :)

 2. Blijkbaar heb ik de verkeerde studie gedaan. Prestatiedrang kwam bij geen van mijn studiegenoten voor. Wel heel veel interesse voor de vakken.

  Kiezen tussen liefde en carrière? Steeds meer jonge mensen maken de keuze voor het eerste. Carrière maken is iets van een andere generatie. “Wij” zijn de “slowfood” generatie, zesjescultuur en het goede leven. Carrière maken past daar zeker in, als het maar niet te veel tijd afsnoept van al die andere zaken die het leven mooi maken. Onze vrienden en liefde onder andere.

 3. Ik heb nooit de wens gehad om echt carriere te maken. Hoewel ik wel gewoon wil blijven werken ook als er ooit kinderen komen (parttime, dat wel) kies ik sowieso voor mijn liefde!

 4. Mijn carriére is momenteel niet-bestaand, dat maakt de keuze al een stuk makkelijker. Bij de liefde weet ik wat ik heb: een geweldige man waar ik ontzettend veel van houd. Die niet-bestaande-carriére kunnen ze dan wat mij betreft ergens anders stoppen ;-)

 5. Zeer interessant vraagstuk! Ik ben van kinds af aan een prestatiebijtje geweest, maar ben daar de laatste jaren steeds meer vanaf gestapt. Het is niet waar ik gelukkig van word. Constant mezelf moeten bewijzen. Een partner kan je heel gelukkig maken. Maar dan nog vind ik niet dat je per se je relatie voor je carrière moet stellen. Als je namelijk je carrière wél heel leuk vindt en je daar energie van krijgt, waarom zou je dat voor iemand aan de kant zetten? Ik denk dat het vooral om balans draait. Tenslotte moet je ook gelukkig worden van jezelf, en niet van iemand anders.

 6. Hmm.. De combinatie van de twee, bestaat dat? Vriendlief en ik zijn bijna 8 jaar samen. Ik heb gestudeerd terwijl, hij heeft zich opgewerkt. Ik wil me ook graag opwerken en momenteel zijn we aan ons droomhuis bezig. Ik denk dat wij een zeer mooie werk-levenbalans hebben, en dat we gewoon alletwee workaholics zijn, waarbij we elkaar treffen..

 7. Interessant die dilemma’s. Mijn man en ik kiezen voor elkaar i.p.v. carrière. Toch hebben wij ook wel situaties gekend waar dat moeilijk was. Toen mijn man bv. in Duitsland (en dan ook ver in Duitsland) wilde solliciteren, heb ik hem min of meer tegengehouden.

 8. Als kind was ik zeker wel prestatiegericht en later in het begin van mijn werkend leventje ook nog wel en zocht ik het wel steeds wat hogerop. Inmiddels ben ik 41 en hoeft het allemaal voor mij niet meer zo nodig. Leuk werk, leuke collega’s, dat is wat ik zoek en gelukkig op het moment ook heb. Ik vind het nu veel belangrijker om een leuke thuissituatie te hebben, een basis waar je elke dag met veel plezier op terug kunt vallen, waarvan je weet dat degene er altijd is, waar je je dromen mee kunt delen maar ook de momenten waarop het allemaal wat tegenzit. Ook op dat vlak hoor je me zeker niet klagen…

 9. Als mede-rechtenstudent kan ik je heel goed begrijpen. Ook ik zit in een gemotiveerde groep vol strebers en ambitieuselingen. Ik heb echter een Grote Liefde, mijn vriend en ik heb de eerst helft van dit studiejaar gemerkt dat hij echt even niet op nummer één stond. Dat vond ik eigenlijk best lastig. Nu heb ik het wat meer uitgebalanceerd, want als ik zou moeten kiezen dan zou mijn vriend het hands down winnen van mijn wettenbundel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: