Ik mocht eindelijk zo’n wit pak aan!

Het is een publiek geheim dat ik mijn studie prachtig vind. Hoewel ‘Forensica, Criminologie & Rechtspleging’ me eerst nog enigszins ontzag inboezemde door de lange titel zijn de vakken divers, interessant en zeker de moeite waard om meerdere malen per week tussen Tilburg en Maastricht te pendelen.

Er was één ding waar ik bij aanvang van de studie erg naar uitkeek: het vak Criminalistiek en forensisch DNA-onderzoek. In voorgaande jaren werd hierbij een workshop georganiseerd waarbij we als ware CSI-leden in witte pakken op een nagebouwde crime scene rond mochten lopen op zoek naar sporen en alles wat voor de betreffende zaak van pas kon komen. Nu werd diezelfde workshop dit jaar net iets anders in elkaar gezet, maar toch kreeg ik de kans om mezelf in zo’n wit pak te hijsen (zo’n ding is verrassend warm!) en op onderzoek uit te gaan. En daar komt dus veel meer kijken dan gedacht…

In ons geval was er een moord op de faculteit gepleegd. In een van de brandgangen lagen lege revolverhulzen, een akelige dreigbrief, een bebloede broek met daarin een verdacht zakje poeder, mobieltje, zonnebril en er kleefde bloed op de trapleuning. Aan ons de taak om de sporen te vinden en veilig te stellen. Gewapend met papieren zakken, pipetten en pincets, bemonsteringsmateriaal en gehuld in bijpassende kledij mochten we onder het rood-witte lint door.

Nu zal ik jullie met de precieze details verder niet vermoeien, maar al met al was de dag fascinerend, interessant en voor herhaling vatbaar. We mochten niet alleen de plaats delict betreden, maar ook DNA ontleden, schotresten bekijken, vingerafdrukken onderzoeken en handschriften vergelijken. Wat me vooral is bijgebleven is hoe erg het gaat om mensenwerk en hoe snel een foutje is gemaakt. Een waardevolle les, die me wellicht ook nog later van pas zal komen als ik als strafrechter met het hamertje tik.

Na het bekijken en veiligstellen van een aantal sporen was de workshop voorbij en kon er even snel een foto geschoten worden.

CSI

Ow ja, die witte pakken kleden niet bepaald af.. ;)

17 Comments on “Ik mocht eindelijk zo’n wit pak aan!”

  1. Wat gaaf! Ik vind het met mijn studie (docent Nederlands) ook altijd zo leuk als je het op een gegeven moment voor het echie mag gaan doen ;)

  2. Kan me voorstellen dat je hier naar uitkeek, wat ziet het er tof uit! En mensenwerk, ja dan moet je vast heel secuur zijn want een foutje is zo gemaakt. Bijzonder plus waardevolle ervaring voor een rechter to be denk ik, zo heb je toch net wat meer ‘praktijk ervaring’.

  3. Hihi, wat gaaf zeg! Ik heb ook nog wel eens nagedacht over deze studie. Ik zou me ook wel eens voor 1 keer in zo’n pak willen hijsen. ;-)

  4. Jouw studie lijkt me zo freaking gaaf. Ik ben zelf altijd helemaal gefascineerd door het verhaal achter een misdaad. Waarom heeft iemand het gedaan? Wat is er precies gebeurd. Erg interessant om uit te zoeken.

  5. Wow, wat gaaf zeg! Het leek mij altijd amazing om de studie te gaan doen, maar er komt zo verdomd veel bij kijken, dat hield mij al snel tegen. :’) De witte pakken zijn stoer! Leuk dat je dit ook deelt, ook hoe het deels in zijn werking gaat. Weet je wat mij nog een keer tof lijkt? Zo’n murder party hosten, waar je met vrienden dan het spel speelt wie er iemand heeft vermoord enzo. Awesomeness!

  6. Interessant! Kan je dan ook forensisch onderzoeker worden met dit beroep?

    Toevallig heb ik laatst een PhD studente ontmoet en zij deed onderzoek naar bloedspetters en de manier waarop deze op de grond terecht komen. Maar zij vertelde dat ze als forensisch onderzoeker vooral in laboratoriums zit te werken.

  7. Pingback: Terugblik maart 2015 | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: