Over de waarheid achter Instagram

Al die prachtige plaatjes op Instagram zijn ooit een keer gemaakt. Vaak zien we alleen het mooie eindresultaat, maar de omstandigheden waaronder de foto’s zijn genomen, blijven vaak buiten beeld.

Hoewel we echt wel weten dat social media met een korrel zout genomen moeten worden, zet een artikel van Charliemag ons toch weer met beide benen op de grond. Ook laat het pijnlijk duidelijk het verschil in Instagram hartjes zien, maar om daarvoor nou je eten koud te laten worden of je en plein public in allerlei bochten te wringen?

ins1 ins2 ins3

Herkenbaar? 

Psst, check ook dit artikel met heeeerlijke fotogenieke voedsel van Patissez, mjam! Handig voor de fanatieke Instagrammers onder ons; die milkshakes en taartjes zijn toch al koud ;)

24 Comments on “Over de waarheid achter Instagram”

  1. De vraag is of die tweede foto wel ‘de waarheid’ laat zien. Immers, ook die foto is weer gekaderd, en vanuit de ogen van iemand gemaakt. Volgens mij gaat het dan ook niet om een objectieve waarheid vast te stellen bij een foto, maar om het verhaal er achter duidelijk te maken. Dan zie je direct dat de foto’s die naast elkaar staan, een ander verhaal kennen. En als dat al niet duidelijk wordt uit de foto zelf, dan toch zeker wel uit het bijschrift.

  2. Wauw, hoe confronterend eigenlijk hoe instagram werkt zeg! Wat leuk dat je hierover schrijft en toch wel even de “andere kant” laat zien. Ik denk dat dit ook wel goed eens voor de verandering. X

  3. Ik heb bijna een hekel gekregen aan foto’s van eten. Vlam heeft er ook een handje van. Alles dat ie zelf gemaakt heeft of dat we ergens eten, moet op de foto. Ik vind het echt een afwijking. Jill en ik maar wachten. Hij heeft trouwens een verbod op het fotograferen van mijn gerechten. Ik heb het copy right daarop, maar dan anders. Ook al doe ik er dus niks mee ;)

  4. Buzzfeed heeft ook regelmatig dit soort artikelen over ”Instagram vs reality.” Ik vind het altijd wel grappig, maar betrap mezelf er ook op: als ik een foto op Instagram zet waarop ik aan het lezen ben, zie je bijvoorbeeld niet dat ik het boek dicht bij mijn gezicht moet houden omdat ik het anders niet zie, want zo’n foto is natuurlijk niet charmant. Altijd wel goed om dat even te bedenken.

  5. Haha, ik had het artikel ook al gezien. Vond het wel eens goed om de andere kant van de zaak te zien. Al zal ik niet liegen en zeggen dat ik zelf niet mijn best doe om af en toe mooi plaatjes op Instagram te gooien ^^

  6. Erg gaaf, want ik vind dat Facebook en Instagram een tikkeltje te perfect lijken. Nooit een keer een foto van de scheidingspapieren of een brief van de deurwaarder, ofzo.

  7. En daarom plaats ik vaak foto’s met #nofilter :) En ben ik wellicht ook ‘minder interessant’ voor anderen. Ofzo. Aan de andere kant. Als je alleen de foto’s plaatst om zoveel mogelijk likes te krijgen? Tja, ieder wat wils. Leuk artikel. Straks meteen even mijn ‘feed’ bekijken, hahaha

  8. Eigenlijk wring ik me persoonlijk wel in erg weinig bochten om een mooie foto te nemen. Ik heb liever een ‘echte’ foto dan een mooie ‘fake’ foto. Als je me begrijpt? :)

  9. Haha… het verbaast me dat deze foto’s een eye opener zijn. Het is toch logisch dat je bepaalde foto’s alleen maar kan maken van bepaalde hoeken? Of dat als je zogenaamd een verjaardag hebt, ik mag hopen dat je omringd bent door meer mensen (met mobiel, hoogstwaarschijnlijk)? Ik maak nauwelijks foto’s van eten. Omdat ik het er zo suf uit vind zien dat ik in een leuk restaurantje mijn mobiel (en IG) belangrijker vind dat mijn gezelschap :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: