Grotemensenwereld

Vanmiddag zat ik in de bus toen een gezin met twee kleine kinderen instapte. Het meisje was verkleed als kleine Piet en zwaaide trots met haar gekleurde hoedje inclusief grote veer. Met een grijns hoorde ik hoe ze al zingend ‘Sexy als ik dans’ moeiteloos afwisselde met ‘Zie ginds komt de stoomboot’, terwijl haar moeder zichtbaar verkleurde bij elke keer dat haar kleine telg het woord ‘sexy’ in de mond nam.

Terwijl de bossen en weilanden steeds meer plaatsmaakten voor grijze gebouwen, bedacht ik dat het contrast tussen de gebeurtenissen in Parijs en de aankomst van Sinterklaas eigenlijk niet groter kan. Hoe voor deze kleine, onbezorgde kinderen hier nog even hun grootste zorg de glimmende pakjes in hun schoen zijn.

Gisteren deelde oud-collega Jozien op haar Facebookpagina een prachtig gedicht van Annie M.G. Schmidt. Ik was even vergeten wat zij naast de kinderboeken waarmee ik ben opgegroeid nog meer voor mooi werk heeft gemaakt. En hoe actueel dit stuk wat betreft de boze grotemensenwereld ook 65 jaar later helaas nog steeds is…

klein meisje

19 Comments on “Grotemensenwereld”

  1. Oh, prachtig! Ik houd ook zó van de gedichtjes van Annie M.G. Schmidt! En met de gebeurtenissen van de afgelopen dagen is deze nu gewoon ontroerend..

  2. Mooi geschreven! Ik vind het contrast ook zo groot, de ene dag worden er mensen afgeslacht en de volgende dag komt de Sint hier aan en zette alle kinderen hun schoen. Ik hoop uit de grond van m’n hart dat deze ‘oorlog’ snel voorbij gaat. Niemand is meer veilig vandaag de dag, en dat maakt me bang.

  3. Een heel mooi en toch wel emotioneel gedichtje. Konden we maar voor altijd kinderen blijven, onbezorgd, gewoon gelukkig met de kleinste dingen, en niet druk hoeven te maken over de wreedheid van de wereld.

  4. Pingback: Blogleesvoer #23 | SYLVIA KUIJSTEN

  5. Wauw wat een mooi en confronterend gedicht. Stiekem word ik er wel verdrietig van dat onze grote boze mensen wereld zo is… Maar gelukkig (ook ondanks alle ellende) zijn er ook heel veel mooie dingen. En stiekem geloof ik nog in unicorns hoor. ;)

  6. Ik krijg altijd kippenvel van dat gedicht. En inderdaad, juist in deze periode is het heel toepasselijk. Ik hoop dat wereld inderdaad nog heerlijk onbezorgd is voor kinderen.

  7. Pingback: Terugblik november 2015 | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: