Zaken die je moet regelen als je studententijd voorbij is

Het einde van mijn studententijd nadert en daarmee ook het leven in mijn studentenappartementje. In 2016 (de precieze maand laten we nog maar even in het midden) zal ik moeten verkassen naar een ‘grote mensen woning’ en de collegebanken verruilen voor kantoortuinen. De tijd van de was nog mee naar huis nemen is dus bijna voorbij, maar wat zijn nog meer dingen waarmee je rekening moet houden als je student-af bent?

Hoewel mijn witte shirts ongetwijfeld wel eens roze uit de wasmachine zullen komen, kan ik prima mijn eigen kostje koken en bieden de stofzuiger en pantoffel uitkomst bij enge beestjes. Toch zijn er dingen waar ik wel wat meer tegenop zie.

Studenten-ov tijdig stopzetten. Een belangrijke om in de gaten te houden, want bij een te late opzegging kan je dat behoorlijk wat geld kosten. Na de opzegging krijg je nog een gratis jaarabonnement om in de daluren en weekenden met veertig procent korting te reizen, maar daarna is het over met de pret.

verzekering1

Verzekeringen regelen. Nog zo’n oerwoud aan regels en mogelijkheden, want er is zoveel keuze! Bij welke verzekeraar zit je goed en wat voor verzekeringen zijn er allemaal? De zorgverzekering is een bekende, maar ik geloof dat er veel medestudenten zijn die bijvoorbeeld niet aan een uitvaartverzekering denken. We zijn immers jong, maar toch heeft niemand het eeuwige leven. Het is dus toch niet onverstandig om ook dat te regelen.

De administratie/belastingaangifte. Er zijn bijvoorbeeld allang plannen voor een eigen bedrijfje na mijn studie, maar eerlijk is eerlijk: het bijbehorende papierwerk houdt me tegen. Aftrekposten, verkeerd ingevulde formulieren.. ik kan me voorstellen dat mensen daarvan wakker liggen.

verzekering2

Een nieuwe tandarts/huisarts zoeken. Ik heb nog geen idee in welke plaats ik me na de studie ga vestigen, maar ik ga tot op heden nog steeds naar mijn vertrouwde huisarts en tandarts. Toch is dat wellicht in de toekomst minder praktisch (in het geval van de huisarts mag het officieel niet eens). Hoewel ik er gelukkig niet vaak kom, is het wel een aandachtspuntje.

Manusje-van-alles. Een Ikea kastje in elkaar zetten of een muur witten is niet zo’n probleem, maar een lamp ophangen is niet aan mij besteed. Ik blijf graag uit de buurt van gasleidingen en elektriciteitsdraden. Toch moet ik daar straks als ex-student maar eens aan geloven. I can fix that!

Welke dingen in het ‘volwassen leven’ kun jij missen als kiespijn?

12 Comments on “Zaken die je moet regelen als je studententijd voorbij is”

 1. Het huishouden. Nooit meer de boel de boel kunnen laten omdat je ook andere mensen hebt waar je voor moet zorgen en rekening me moet houden…
  En die verzekeringen die je noemt, heel goed! Ik zie zoveel mensen die dat niet geregeld hebben om geld te besparen. DOM! Ik heb een inboedel, doorlopende reis, WA, 2x uitvaart en ben zo’n 30 euro per maand daarvoor kwijt. Valt best mee dus!

 2. Gelukkig kun je voor het OV nog wel van die fijne 40% korting abonnementjes regelen, die je er zo weer uit hebt als je een paar keer reist. Wat grappig en leuk om te zien hoe jij de transitie van student naar volwassene ;-) zo bewust meemaakt.. Ik kan me dat niet zo herinneren. Misschien is het daarom, die geleidelijke overgang, dat ik ook niet heel scherp op het vizier heb wat ik als kiespijn kan missen. Maarrrr soms als ik een weekendje bij m’n ouders ben en ”ff niets hoef’ dan geniet ik daar immens van. Ga jij dat ook af en toe blijven doen denk je? Have fun, het is voornamelijk leuk vind ik in deze wereld. Wel 100% eigen verantwoordelijkheid, maar dat betekent ook 100% vrijheid :D

 3. Fijn artikel, ik ben nog niet zo lang student maar vooral de verzekering en nieuwe huisarts/tandarts regelen was zo’n gedoe! Zit er niet op te wachten om dat straks wéér te doen als ik klaar ben met studeren!

 4. Je gratis daluren-ov na een jaar stopzetten als je ‘m niet meer wilt: anders blijft ie gewoon doorgaan! Verder voor als je eenmaal een baan hebt: het tijdig stopzetten van zorg- en/of huurtoeslag. Terugbetalen is toch minder fijn.

 5. Studiefinanciering mis ik zo erg ! Het was toch een fijn stukje inkomen. Ov stopzetten was ook wel wat gedoe als je er eerst niks van snapt. Ook mis ik de Ov dag gratis reizen :((

 6. Pingback: Blogleesvoer #28 – SYLVIA KUIJSTEN

 7. Ik weet nog goed hoe het voelde toen ik mijn OV moest stopzetten! Afgrijselijk, gelukkig heb ik vanuit werk een soortgelijk regioabonnement waardoor ik alsnog veel gratis met de bus/trein kan doen :) verzekeringen regelen vond ik wel een behoorlijk klus, maar vergeet ook niet dat je met je bank niet meer het studentenpakket kan gebruiken, ook dat moet je nog even wisselen :)

 8. Bij NS kun je na je studie nog profiteren van 40% korting tijdens de daluren. Super fijn! Heb daar heel dankbaar gebruik van gemaakt.
  Leuk lijstje verder. En wat betreft het papierwerk.. Als je de droom hebt om je eigen bedrijfje te starten, doen! Ik begrijp van een vriendin van mij dat het haar ontzettend mee viel toen ze het eenmaal geregeld had. Ja het is even doorbijten, maar dan heb je ook wat! :-) Succes! Ik ben benieuwd :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: