Groen leven én student? Zo doe je dat!

Laten we eerlijk zijn: het studentenleven is doorgaans niet de meest milieuvriendelijke periode van je leven. Ik heb de afgelopen jaren genoeg plekken gezien waar studenten hun dagelijkse kostje bij gebrek aan beter in de magnetron opwarmden en waar de wasmachine al voor een handvol shirtjes werd aangezet. Ook tekenend voor het studentenleven: de PAKKEN met papier die door de printer gaan voor samenvattingen, collegeaantekeningen en papers.

Hoewel ik me niet dagelijks bewust ben van de opwarming van de aarde probeer ik wel mijn steentje bij te dragen. Ik douche relatief kort, de verwarming staat zelden aan (ik draag liever een dikke trui), ga spaarzaam om met verlichting en afval wordt netjes onderverdeeld in papier, glas, plastic en restafval. Of dat laatste daadwerkelijk verschil maakt, weet ik niet (ik heb weleens gehoord dat het alsnog op één hoop op de vuilnisbelt belandt), maar ik doe mijn best.

Op bovenstaande zaken heb ik dus zelf invloed, maar als het gaat om bijvoorbeeld energieleveranciers heb ik dat niet. Dit wordt – net als mijn internetverbinding en televisieaansluiting – geregeld door de woningcorporatie van het studentencomplex waarin ik woon. Eigenlijk jammer, want op het gebied van energie valt er denk ik nog best wat winst te behalen. Dit jaar ga ik hoogstwaarschijnlijk verhuizen, dus heb ik alvast wat informatie en tips opgezocht.

Om groen leven wat studentvriendelijker te maken, bij dezen een top 5 van praktische tips die ik op het wereldwijde web tegenkwam en waarmee je gemakkelijk energie bespaart.

  1. Gebruik niet te grote pannen bij het koken en doe tijdens het eten koken de deksels op de pannen voor minder warmteverlies. Erg logisch, maar ik doe het eigenlijk te weinig.
  2. Plaats tochtstrippen op deur- en raamkozijnen. Zo komt er bij mij best wat kou binnen, zeker via kieren naast de voordeur. Een strip maakt daarbij echt een groot verschil.
  3. Vang regenwater op in een emmertje om daar bloemen/planten mee water te geven of je balkon en tuinmeubels te schrobben. Kleine moeite, makkelijke winst.
  4. Zet elektrische apparaten niet op stand-by, maar volledig uit. Ik heb een stekkerdoos met switch-knop en zet deze, zeker als ik eens een paar dagen niet thuis ben, regelmatig helemaal uit.
  5. Check waar je je gordijnen hangt. Bij mij hangen die helaas boven de verwarming (dat gaat niet anders), maar daardoor verdwijnt er de nodige warmte áchter de gordijnen in plaats van richting de kamer. Extra reden om indien nodig een extra laagje kleding aan te trekken in plaats van die knop open te draaien.

Waarop bespaar jij gemakkelijker energie(kosten)? Let me know!

4 Comments on “Groen leven én student? Zo doe je dat!”

  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vrij weinig bezig ben met groen leven als student. Wel zorg ik altijd dat de lichten uit zijn als er niemand in ons huis is. Ik vind het zonde als de lichten aan staan, terwijl iedereen weg is.

  2. Overal (spaar!)lampen uitdoen als je er niet meer bent. Niks op stand-by laten staan, afval scheiden, weinig per stuk verpakte artikelen kopen, trui aandoen als ik het fris heb, letten op watergebruik. Ik doe mijn best. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de financiën ;) Het is voor mij een sport elk jaar geld terug te krijgen op mijn elektriciteitsrekening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: