Slechte slaper? Dit kun je eraan doen!

Hoewel ik ’s ochtends niet acuut bij de eerste tonen van de wekker vrolijk uit m’n bed spring, beschouw ik mezelf wel als een ochtendmens. Tijdens de eerste uurtjes van mijn dag krijg ik doorgaans het meeste gedaan en ik heb geen koffie, krantje of doodse stilte nodig om wakker te worden. Mensen met een ochtendhumeur en ik zouden dan ook een bar slechte combi zijn.

Ondanks het feit dat ik blij ben dat het nu ’s ochtends eerder licht is, kleeft daar ook één groot nadeel aan: ik ben tegenwoordig dagelijks standaard om halfzeven wakker, ook op dagen dat dit niet nodig is. Uitslapen lukt simpelweg niet meer. De oorzaak: kwetterende vogels en een té zonnige slaapkamer, zowel in mijn eigen appartementje als bij mijn ouders thuis.

Nu is dat probleem op de zolderkamer van mijn broertje al verholpen, daar hangen inmiddels fijne verduisterende rolgordijnen. Ook de rest van de slaapkamers worden deze week voorzien van wat zonwerend materiaal: rolluiken zouden ervoor moeten zorgen dat ik bij wijze van spreken een gat in de dag kan slapen ;)

bedroom three pivot windows119805 01 xxl 940x470

Mocht je het net als ik momenteel met minder nachtrust moeten doen, maar daarvoor niet meteen de financiële middelen paraat hebben, dan zijn daar gelukkig ook de nodige huis-tuin-en-keuken tips voor: zorg voor genoeg schone lucht en ventilatie, laat ’s nachts de verwarming niet aan, zorg voor een vast slaapritme, pas op met cafeïne vlak voor bedtijd en leg die mobiele telefoon en andere elektronische apparaten op tijd aan de kant. Toegegeven, aan dat laatste kan ik nog wel wat verbeteren: mijn ‘slaapritueel’ is niet helemaal compleet zonder een potje Cookie Jam in bed voordat het nachtlampje uitgaat.

Een opvallende slaaptip die ik vond op het www is trouwens dat je niet te veel planten in je slaapkamer moeten hebben, blijkbaar houden die je geest actief. Nooit geweten. ‘Gelukkig’ kan ik amper planten in huis houden: kat Chuck knabbelt ze allemaal op. En dan zou ik helemaal geen oog meer dichtdoen.

Slaaptips? Laat ze hieronder achter! :)

Samenwerking

8 Comments on “Slechte slaper? Dit kun je eraan doen!”

  1. De dag afrollen, daar val je echt zo van in slaap. Het werkt zo: je staat stil bij wat je het allerlaatste deed voor je in bed stapte. Bv tandenpoetsen. Dan kijk je terug naar wat je precies daarvoor deed, en daarvoor en daarvoor. Dat van die planten vraag ik me trouwens af.. Ik hoor juist ook positieve verhalen over planten in je slaapkamer. Ze nemen ’s nachts wel een héél klein beetje zuurstof, maar dat komt niet eens in de buurt bij wat een mens tot zich neemt in een nacht. Bovendien is er in een gemiddelde slaapkamer genoeg zuurstof voor meer dan twee mensen.

  2. Dat van die schermen vind ik ook een uitdaging, maar er wordt gewoon geen melatonine aangemaakt als je ’s avonds naar schermen staart.. Dat maakt dat we niet in slaap kunnen vallen, heel vervelend.. Er zijn trouwens wel filterende apps voor, die het licht blokken dat de aanmaak van melatonine tegenhoudt. Zie ook mn ebook creeer rust in je hoofd (gratis)

  3. Mee eens, mijn GSM leg ik eerder op de lader en gaat niet mee naar bed. Qua drinken stop ik een klein half uur van te voren en ga dan op bed. Ik ben tegenwoordig ook een ochtend mens, maar ik ben er blij en vind het niet erg om zo vroeg wakker te zijn.

  4. Dat van die planten wist ik helemaal niet! Gelukkig heb ik er niet veel in mijn kamer staan. Wel apart zeg, dat dat je geest actief houdt. Maar goed om te weten!

  5. Planten overleven bij mij niet, of de kat knabbelt ze maal of ze zijn in een week dood omdat ik.ze vergeet water te geven. Dus als we planten hebben zijn ht vaak neppe. Oeps

    Ik doe altijd ontspanning oefeningen voordat ik ga slapen. Ik begin bij mijn tenen en deze span ik denkbeeldig in voor 10 seconden en je mag ook alleen daar aan denken en zo ga je elk lichaamsdeel af tot je in slaap valt. De eerste paar keer lukt het niet echt maar na een paar dagen lig je halverwege al te slapen hihi.

  6. Ik ben ook een ochtendmens en mijn vriend dus absoluut niet. Geen handige combinatie nee. Maar ja, we moeten het er allebei mee doen. Soms met het gevolg dat ik niet genoeg nachtrust krijg. Ik word wakker als hij naar bed komt en ben ook ver voor mijn eigen wekker al wakker van de wekkers van hem. Mijn wekker hoeft maar één keer te gaan en ik sta naast mijn bed. Zijn wekker gaat soms wel meer dan een uur achter elkaar elke 3/4 minuten af. Voorbeeld: mijn wekker gaat om 5.50 uur, maar ik ben al sinds 5 uur wakker omdat toen zijn eerste wekker ging. En uiteindelijk komt hij zijn bed pas uit, als ik de deur uit stap. Goeie tips voor dat probleem kan ik heel goed gebruiken.

    • Ow man, ik zou echt gillend gek worden. Ik zet de wekker meestal om kwart voor zeven en snooze 1x, zodat ik om vijf voor zeven uit m’n bed stap. Ik heb echter ook een tijdje naast iemand geslapen die met drie wekkers nog niet uit bed te krijgen was en ’s ochtends vooral rust en stilte wilde, terwijl ik net als jij na het opstaan gelijk actief ben. Hij snurkte ook echt als een malle, dus ook hier toen beperkte nachtrust, hopelijk speelt dat bij jullie niet ;) Is het echt geen optie dat hij z’n wekker gewoon een half uur/drie kwartier later zet en daarmee net wat minder snoozed? Lijkt me een mooie compromis ;) Want z’n wekker om 5.00 uur zetten en er dan pas uitkomen als jij de deur uitgaat, is natuurlijk wel te zot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: