5x de juridische kant van bloggen

Oppassen met het beeldmateriaal dat je van internet plukt, de algemene voorwaarden bij het aangaan van samenwerkingen met bedrijven, vermelden wanneer een blogpost gesponsord is; zomaar enkele zaken die bij het bloggen komen kijken. 

Je kennis rondom de juridische kant van het bloggen even opfrissen? Dat kan met onderstaande vijf artikelen en pagina’s. Waar moet jij stiekem nog aan werken?

1] Erg interessant: het archief van Ius Mentis over deze kwestie. In Legaal bloggen: juridische aspecten van weblogs vind je op één pagina vrijwel alle info die je nodig hebt; van aansprakelijkheid bij reacties en de grenzen van meningsuiting tot hyperlinks en het gebruik van materiaal van anderen.

2] Ook de moeite waard: Bloggen: hoe zit dat nu juridisch? van Musica Juridica. Dit overzicht geeft voornamelijk de rechten en plichten rondom auteursrecht, bronvermelding en.. bloggen op de werkvloer (tipje van de sluier: niet doen!).

3] Een must-read: Bloggers en adverteerders opgelet: de Nederlandse Reclame Code eindelijk uitgelegd van Miss Legal. Wat moet je vermelden wanneer je producten voor een review krijgt opgestuurd of een advertorial plaatst? Je vindt het overzichtelijk opgesomd in dit artikel.

4] Ben je een samenwerking aangegaan, maar betaalt het bedrijf in kwestie niet? Lees dan Opdrachtgever betaalt factuur niet van Van Dinther Advocaten even door.

5] Liever alle informatie op papier? Lees dan mijn recensie van Wetboek voor Bloggers :)

Over welke juridische kant van het bloggen zou jij graag meer informatie willen?

9 Comments on “5x de juridische kant van bloggen”

  1. Zowel tijdens mijn bachelor als master heb ik een heel blok Copyright Law gehad, maar het duizelt me nog steeds. Zeker tot het bloggen wat toch allemaal weer net anders is. Fijn lijstje met artikelen dus die ik even door ga nemen! ^^ Thanks!

  2. Ik vind het jammer dat sommige bloggers en bedrijven denken dat ze zomaar materiaal van anderen kunnen jatten, als ze de naam maar melden. Nou, nee.

    En nog erger: bedrijven die afhaken wanneer je alleen maar no-follow links wilt plaatsen.

    Fustratie alom ;)

  3. Pingback: Blogleesvoer #34 – SYLVIA KUIJSTEN

  4. Pingback: Hé psssttt, kijk even met me mee! – 'Echt' is niet hoe je gemaakt bent. Het gebeurt met je.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: