De beladenheid van Vaderdag

vaderdag

Vanochtend wilde ik een oude foto van mijn vader en mij op Facebook zetten. Ik uploadde de foto, schreef er een tekstje bij en toen… bleef mijn muis boven de verstuur-knop hangen. 

Ineens dacht ik aan een van mijn vriendinnen die onlangs haar vader verloor (en zich daar bewonderens-waardig goed doorheen slaat), aan een kennis wiens contact met haar vader momenteel erg stroef loopt en aan een gescheiden collega, die afgelopen week in haar lunchpauzes heel lief iets leuks voor haar twee kinderen maakte om aan hun vader te kunnen geven.

Vorig jaar merkte ik dit ook al: Vaderdag heeft een soort beladenheid gekregen die ik vroeger niet voelde. Ik ben inmiddels blijkbaar op een leeftijd gekomen waarbij ik om me heen steeds vaker hoor dat ouders overlijden, contacten met hen om wat voor reden dan ook worden verbroken, et cetera. Hoewel je niet al de lasten van de wereld op je schouders kunt dragen (en dat ook vooral niet moet willen), voel ik me op dagen als deze haast bezwaard met een gezonde, liefdevolle familie. Je mag het onzin vinden, maar ik voel me elk jaar nóg een beetje dankbaarder dat ik mijn ouders nog om me heen heb.

vaderdag

– Uit het familiearchief (1990)

Alleen al vanochtend stond mijn Bloglovin-feed vol met de keerzijden en moeilijke kanten van Vaderdag. Zo schreef Lenneke in Vaderdag zonder vader openhartig over het feit dat ze al jaren geen contact meer heeft met haar vader, besteedde Maris aandacht aan stiefouders en hoe daar op Vaderdag mee om te gaan (want: “Het bittere lot van een stiefouder: wel de plichten, maar niet de rechten”) en moest ik ook aan Sophie denken, die haar vader twee jaar geleden verloor en daar indrukwekkende blogposts over schrijft, zo ook vandaag weer.

En dat is spijtig om te moeten lezen, want we verdienen tenslotte allemaal een liefhebbende vader die onze macaronikunstwerken uit groep twee bewaard en de ‘je bent een kei’-steen uit groep vier nog op zijn bureau heeft staan. Die aanwezig is bij je afstuderen en proost op je eerste baan. Waar je op zondag een eind mee kunt gaan fietsen. Of je gewoon een dikke knuffel geeft als dat even nodig is. Dus, voor degenen die vandaag en al die andere dagen om wat voor reden dan ook hun vader moeten missen: er wordt aan jullie gedacht! <3

12 Comments on “De beladenheid van Vaderdag”

  1. Niet doen, je er rot onder voelen. Gewoon die foto plaatsen en genieten. Als je bij alles en iedereen moet gaan nadenken en rekening moet gaan houden met, wordt eea wel heel erg doordacht allemaal.
    Ik heb ook geen contact meer met mijn vader en stoor me niet aan al die (profiel)foto’s. Ik gun die andere mensen hun relatie en liefde.

  2. Mooi verwoord <3
    Je mag zeker blij en trots zijn dat je een gezonde en goede relatie met 1 (of beide) ouder(s) hebt. Zo vanzelfsprekend is het inderdaad niet. En je kunt niet met iedereen rekening houden op het interwebs. Niet alle (stief-)ouders waren het eens met mijn artikel vandaag. So be it :-) Mijn blog, mijn mening. En op jouw blog moet je lekker delen wat voor jou goed voelt. En blij voor jou dat dit vandaag heel veel liefde is!

  3. Ah ik heb tranen in mijn ogen na het lezen van je artikel. Dit is alles wat ik ooit hoopte met mijn blog te bereiken. Het besef dat je van alle kleine dingen moet genieten! Ik had eerst ook niet door hoe speciaal vaderdag was en het is zo onwijs knap dat jij dat wel hebt. Het allermooiste om te voelen is rijkdom en dan niet de geldvariant, maar die van liefde. Hopelijk hebben jij en je vader er van mogen genieten. Zo ontzettend lief dat je aan me gedacht hebt!

  4. Hoi, hier nog een reactie van een vader die al jaren geen contact meer heeft met zijn kinderen omdat ze vol ‘gif’ zijn gestopt door hun moeder. Met mijn zoon heb ik inmiddels zes jaar geen contact en mijn dochter drie jaar. Dus Vaderdag is heel beladen voor mij…..

  5. Ik heb al jaren amper contact met mijn vader. (1 sms op mijn verjaardag kan je niet echt contact noemen he) Maar klik vooral op ‘post’, het is lief dat je aan ‘ons’ denkt maar ik ben blij dat het voor andere mensen wel een fijne vaderdag is. Geniet ervan!

  6. Pingback: Blogleesvoer #35 – SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: