Bezoektip: Poptaslot!

Afgelopen weekend zat ik met drie vriendinnen in het relatief zonnige Friesland. Een van de hoogtepunten van deze vierdaagse trip was absoluut het bezoek aan het Poptaslot. Het slot is slechts twee maanden per jaar open voor publiek, maar wij hadden de mazzel dat we een bezoekje konden brengen.

Het in 1512 gestichte Poptaslot is te vinden in Marsum en door middel van een rondleiding met gids te bezichtigen (duur: 60 minuten). Voor de prijs hoef je het niet te laten: de zes euro is het meer dan waard.

Het slot dankt zijn bestaan aan de familie Heringa. In 1603 ging het van hun handen over naar het geslacht Van Eysinga, waarna het 1631 ingrijpend werd verbouwd. In 1687 werd het slot gekocht door dr. Henricus Popta, waaraan het slot zijn naam dankt. Toen Popta overleed, kwam zijn nalatenschap in handen van vier voogden. Steeds als een van hen overlijdt, wijzen de overige drie een nieuwe voogd aan. Door zijn unieke testament is het slot uitstekend bewaard gebleven. Tegenwoordig is het een Rijksmonument en nog geheel ingericht in de 17e- en 18e-eeuwse stijl.

Een kleine impressie van onze reis door de tijd:

De hal, inclusief familiewapen

De keuken in de kelders

Ruimtes waarin door de voogden nog steeds wordt vergaderd

Nog enkele losse beelden van verschillende ruimtes

Een absolute dikke plus is dat je werkelijk alle ruimtes van het kasteel te zien krijgt, van kelder tot nok van de zolder. Popta liet tijdens zijn hoogtijdagen naast het slot verschillende gastverblijven bouwen, waar ongehuwde vrouwen mochten verblijven. Ook deze huisjes staan er nog, tegenwoordig worden ze bewoond door studentes uit Leeuwarden.

Uiteraard mocht ook een groepsfoto bij het slot niet ontbreken ;)

P1040385
Nieuwsgierig geworden? Hier kun je meer informatie vinden!

11 Comments on “Bezoektip: Poptaslot!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: