Hoe gedenk jij overleden huisdieren?

Weet je nog, als kind je geliefde overleden goudvis door het toilet spoelen om hem terug te brengen naar de andere vissen in de zee? Of je hamster begraven in een schoenendoos in de achtertuin? Menig kind kreeg op die manier voor het eerst te maken met verlies.

Zelf maakte ik die dingen vanaf de zijlijn mee; we hadden thuis geen huisdieren. Pas toen ik als kersverse student op kamer ging, kwam er voor het eerst een pluizige viervoeter over de drempel: kat Chuck is nog steeds mijn trouwe huisgenootje. Met zijn vijf jaren oud heeft hij (hopelijk) nog heel wat jaren voor zich, maar wat als dat onvermijdelijke moment daar is? Hoe zou ik hem dan willen herinneren?

Alhoewel, bovenstaande is overigens niet helemaal waar. Toen ik nog klein was, vonden we onderaan de heg twee kleine vogeltjes die uit hun nestje waren gevallen. Hoewel we nog hebben geprobeerd ze te redden, lukte dat helaas niet. Ik vond het maar een akelig gezicht, twee van die kleine lijfjes in zo’n kartonnen doosje. Dat moest toch anders kunnen?

Tegenwoordig zijn er gelukkig dan ook veel meer mogelijkheden dan die karige schoenendoos in de achtertuin. Nederland kent tientallen dierenbegraafplaatsen, waar je naast begraven ook kunt kiezen voor een bijvoorbeeld een dierenurn, zoals een exemplaar van UitvaartUniq.

urn

Waar de een het wellicht overdreven zal vinden om een urn voor je huisdier aan te schaffen, ben ik ervan overtuigd dat op een voor jou fijne manier afscheid kunnen nemen het verlies een stuk kan verlichten. Manieren om dat te doen zijn er in ieder geval genoeg: kaarsen, foto’s, een beeldje met een vinger- of pootafdruk, et cetera. Ook zijn er blijkbaar zelfs bio/eco urnen, een initiatief dat ik alleen maar toe kan juichen. In ieder geval opvallend zijn de prachtige hondenurnen van UitvaartUniq, waarvan de meeste ook een ‘kattenvariant’ kennen.

Zelf geef ik overigens toch meer de voorkeur aan een kleine tastbare herinnering. Naast het terugkijken van bergen foto’s zou het aanschaffen van een mooi assieraad wel iets voor me zijn. Kettingen, armbanden, ringen; er is van alles mogelijk. Dat hoeft niet per se te gaan om huisdieren: zo heb ik bijvoorbeeld een ring die van mijn tante is geweest. Ik draag hem nog steeds dagelijks. Waar er in de eerste periode vooral verdriet was als ik naar die ring keek, kwamen daar later steeds vaker mooie herinneringen voor in de plaats.

Wat zou voor jou een mooie manier zijn om je huisdier(en) te herinneren?

Samenwerking

4 Comments on “Hoe gedenk jij overleden huisdieren?”

  1. Mijn kat overleed vorig jaar en daar was ik heel lang verdrietig over, nog steeds eigenlijk als ik aan hem terugdenk. Ook droom ik best vaak over hem; het was een erg lief beest. Ik heb zelf genoeg aan foto’s en de herinneringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: