Tip: Haagse tentoonstelling ‘My Human Rights Hero’

Op maandag 10 december is het precies zeventig jaar geleden dat de gemeenschap de dertig belangrijkste mensenrechten vastlegde in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Vier mensenrechtenorganisaties vonden dit een mooie aanleiding om een tentoonstelling te maken voor een breed publiek in Den Haag.

De Scheveningse kunstenares Julia Brants plaatste voor de tentoonstelling dertig ansichtkaarten op evenveel verschillende mensen en maakte hier foto’s van. Elke kaart beeldt een mensenrecht uit het verdrag uit, zoals het recht op leven, het recht op onderwijs en het recht op een nationaliteit. Voor de fotografie van de huiden stonden mensen van alle leeftijden en achtergronden model, onder wie internationale mensenrechtenactivisten.

M2

Naast de fotocollectie biedt de tentoonstelling een kijkje in de bezigheden en inspiratiebronnen van zeven mensen die zich inzetten voor mensenrechten, waaronder de Nederlandse oud-politicus en mensenrechtendocent Kathleen Ferrier, de Haagse wethouder voor onderwijs Saskia Bruines en de Amerikaanse advocaat Christina Moreno.

Het derde onderdeel van de tentoonstelling vormt een collectie close-up portretten van de Haagse fotograaf Gregor Servais. Hij maakte foto’s van personen die ondanks hun totaal verschillende achtergrond allemaal een sterke band met Den Haag hebben. In beeld, boek en geluid ontdekt de bezoeker wie de bevlogen geportretteerden zijn, wat ze doen en hoe ze geïnspireerd werden én blijven.

M1

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en nog tot en met 2 februari 2019 te zien in Het Nutshuis in Den Haag (op maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur). Het is een initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met het Nederlands Helsinki Comité, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, Kinder- en Jongerenrechtswinkel Den Haag en Het Nutshuis.

Meer weten over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM)? Het gehele verdrag vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: