Ik doneer in december aan deze drie goede doelen

December is de uitgelezen maand om de (financiële) balans eens op te maken. Wat heb ik dit jaar bereikt, welke ervaringen ben ik rijker en… kan ik nog iets missen?

In mijn studententijd doneerde ik jarenlang maandelijks aan twee goede doelen. Na mijn studie uitte zich dat vooral in bijdrages in collectebussen en incidentele donaties aan onder meer het plaatselijke dierenasiel en Unicef.

Dit jaar besloot ik in december drie goede doelen uit te kiezen die me de afgelopen periode met hun campagnes raakten voor een donatie.

1. KWF Kankerbestrijding

Voor mij blijft dit goede doel op één staan. Mijn vader vocht de afgelopen twee jaar tegen slokdarmkanker met uitzaaiingen en wist daar eind dit jaar bovenop te komen. Dat de artsen hem een medisch wonder noemden, geeft aan hoe ontzettend veel geluk we hebben gehad. Toen het KWF met deze lampionnenactie begon, was dat genoeg reden om er ook eentje te doneren.

kwf

2. Stichting Vluchteling

Onder het mom van ‘in medelijden kun je niet wonen’ kun je op de site van Stichting Vluchteling middels een boodschappenlijstje een donatie doen. Zo bied je voor zes euro noodvoeding voor een week aan een kind, geef je met 29 euro een vluchteling veilig onderdak en voorzie je met 48 euro twee gezinnen van warme dekens.

humanitarian-aid-939723_1280.jpg

3. Scholierenactie bibliotheek Uganda

Dit project is opgezet door vier scholieren van een middelbare school in Purmerend. Voor slechts 1.500 euro kunnen zij met het bouwen van een bibliotheek in Katwadde, Uganda het fundament neerzetten voor een beter onderwijs aldaar. Een heel mooi initiatief door jongeren!

Ook met woorden kun je overigens wat bereiken. Zo schreef ik dit artikel over de levensbedreigend zieke rechtenstudent Maartje (19), die met een alternatieve operatie en behandeling in Barcelona weer een kans op een normaal leven zou kunnen krijgen. Donaties voor haar zijn nog steeds welkom.

Welke goede doelen draag jij een warm hart toe? Wil je meer weten over de organisatie of stichting die bij jou past? Dan kun je hier de Goede Doelen-test doen.

Tip: Haagse tentoonstelling ‘My Human Rights Hero’

Op maandag 10 december is het precies zeventig jaar geleden dat de gemeenschap de dertig belangrijkste mensenrechten vastlegde in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Vier mensenrechtenorganisaties vonden dit een mooie aanleiding om een tentoonstelling te maken voor een breed publiek in Den Haag.

De Scheveningse kunstenares Julia Brants plaatste voor de tentoonstelling dertig ansichtkaarten op evenveel verschillende mensen en maakte hier foto’s van. Elke kaart beeldt een mensenrecht uit het verdrag uit, zoals het recht op leven, het recht op onderwijs en het recht op een nationaliteit. Voor de fotografie van de huiden stonden mensen van alle leeftijden en achtergronden model, onder wie internationale mensenrechtenactivisten.

M2

Naast de fotocollectie biedt de tentoonstelling een kijkje in de bezigheden en inspiratiebronnen van zeven mensen die zich inzetten voor mensenrechten, waaronder de Nederlandse oud-politicus en mensenrechtendocent Kathleen Ferrier, de Haagse wethouder voor onderwijs Saskia Bruines en de Amerikaanse advocaat Christina Moreno.

Het derde onderdeel van de tentoonstelling vormt een collectie close-up portretten van de Haagse fotograaf Gregor Servais. Hij maakte foto’s van personen die ondanks hun totaal verschillende achtergrond allemaal een sterke band met Den Haag hebben. In beeld, boek en geluid ontdekt de bezoeker wie de bevlogen geportretteerden zijn, wat ze doen en hoe ze geïnspireerd werden én blijven.

M1

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en nog tot en met 2 februari 2019 te zien in Het Nutshuis in Den Haag (op maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur). Het is een initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met het Nederlands Helsinki Comité, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, Kinder- en Jongerenrechtswinkel Den Haag en Het Nutshuis.

Meer weten over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM)? Het gehele verdrag vind je hier.

6 fijne blogs over financiën en budget

Reclamefolders afspeuren en letten op koopjes zit er al jaren in, maar sinds mijn vriend en ik in 2019 samen een huis willen kopen, volg ik meer blogs over budget en financiën. Hypotheken en verzekeringen zijn niet per se mijn ‘ding’, dus is me verdiepen in deze onderwerpen geen overbodige luxe.

Tijdens het speuren naar informatie kwam ik de afgelopen periode steeds weer op de zes onderstaande blogs terecht. Stuk voor stuk aanraders, dus doe er je voordeel mee!

The Budget Life

Nicole is een blogger die ik al járen volg. Ze vormt daarmee een goede start van deze lijst. Een ware koopjesjager die budgettips deelt binnen de categorieën interieur, recepten, reizen en financiën. Ook laat ze lezers aan het eind van de maand via de rubriek Last Month’s Budget meekijken in haar uitgaven. Ga naar blog.

Lekker Leven Met Minder

Een enthousiaste dame wiens blog ik vorige maand leerde kennen. Een zeer gevarieerde site waarbij alle artikelen worden geschreven onder het mom van ‘de gids voor geluk, vrijheid en rijkdom’. De onderwerpen lopen uiteen van het vergelijken van allerlei soorten verzekeringen en tiny houses tot inspiratie-artikelen en passief inkomen. Ga naar blog.

PorteRenee

De blog van Renée is gericht op (be)sparen, beleggen, het aflossen van je hypotheek en geld verdienen. Onder het motto ‘omdat geld niet stinkt’ deelt ze ook aflossuccesverhalen. Mijn favoriete rubriek? Het Kasboekje, ofwel de ‘waar doet ze het van?’. Ga naar blog.

Budg€tproof

Een superleuk leven hoeft niet duur te zijn, aldus blogger en zelfstandig ondernemer Marloes. Op deze blog vind je alles over budgetproof reizen, eten en drinken, wonen, beauty en mode. Ook is er een aparte pagina met de beste kortingsdeals. Ga naar blog.

The Happy Financial

Deze blog is voornamelijk gericht op ondernemers, maar biedt desondanks voor eenieder wat wils. De artikelen lopen uiteen van het opstellen van facturen en eindejaarstips voor ondernemers tot de beste bespaartips en het overzichtelijk opzetten van een (privé)administratie. Ga naar blog.

Meer Geld Minder Stress

Ze analyseert bedrijfsprocessen, helpt bloggers met het opstarten van hun bedrijf en geeft via haar blog allerlei praktische tips over het op orde krijgen van je geldzaken. Ook vind je hier verschillende cursussen, fijne app-tips en kun je een gratis kasboekje downloaden. Ga naar blog.

Nog tips? Laat het weten in de reacties!

Zo optimaliseer je jouw social bio’s: Twitter

Het valt niet mee, opvallen tussen miljoenen social media gebruikers. Toch zijn er wel degelijk wat tips & tricks die je kunt toepassen om – al dan niet toevallige – passanten nét iets langer op je profiel te houden. In dit artikel handvatten voor een optimale biografie op Twitter.

Schrappen, schrappen, schrappen. Dat lijkt het sleutelwoord op Twitter. Waar je voor een tweet tegenwoordig 240 tekens ter beschikking hebt, zijn er dat voor je biografie nog steeds 160. Dat betekent keuzes maken.

Profielfoto

Een goed begin is het halve werk, dus plaats in ieder geval een profielfoto. Een portretfoto doet het beter dan je bedrijfslogo, huisdier of random Google afbeelding, dus pak die camera en schiet een kiekje.

Locatie

Mensen hoeven je exacte verblijfplaats natuurlijk niet te weten, maar het is wel handig om globaal aan te geven waar je woont. Vul daarom je provincie, gemeente of (grote nabije) stad in.

Tekst

Zakelijk en persoonlijk gaan in een Twitter bio prima samen. Vertel wat je doet, wat je interesseert en/of waar je over tweet. Houd het wel bondig. En er mag best wat humor in zitten. Tekens over? Ook prima (*Klik*). Kijk eens om je heen bij mensen die je graag volgt. Hoe hebben zij hun bio opgesteld?

Ter illustratie hierboven twee verschillende bio’s. Welke onderdelen spreken jou het meest aan, en waarom? Lees je liever lange of korte teksten? Houd je meer van zakelijk/een ‘cv-look’ of meer persoonlijk? En hoe zou jij je locatie weergeven?

Benieuwd waar mijn voorkeur naar uitgaat? Dat zie je hier. En heb je wat inspiratie nodig voor jouw bio? Ga dan eens naar whatthefuckismytwitterbio.com, succes gegarandeerd.

7x fijne nieuwe Netflix kerstfilms!

De feestmaand komt eraan en dat betekent voor velen vakantie. Bijkomen van alle werk- en studiestress met een dekentje, kaarsen en bak chocolade of pepernoten? Deze zeven nieuwe Netflix kerstfilms passen hier goed bij.

The Holiday Calendar

Een getalenteerde fotografe die vastzit in een uitzichtloze baan, erft een antieke adventkalender die mogelijk de toekomst voorspelt en haar de weg wijst naar de liefde. Bekijk de film hier.

The Christmas Chronicles

Nadat een broer en zus per ongeluk de slee van de Kerstman laten crashen, halen ze een nacht door om Kerstmis te redden met een Kerstman die zegt waar het op staat. Bekijk de film hier.

Christmas Wedding Planner

De wereld van een bruiloftsplanner wordt op zijn kop gezet wanneer een knappe privédetective wordt ingehuurd om een van haar grootste opdrachten in de war te gooien. Bekijk de film hier.

A Christmas Prince 2: The Royal Wedding

Een jaar nadat Richard met Ambers hulp de troon besteeg, is ze terug in Aldovenië voor hun bruiloft. Maar haar eenvoudige smaak past niet bij het koninklijke protocol. Bekijk de film hier.

Angela’s Christmas

Als de jonge Angela op kerstavond met haar familie naar de kerk gaat, krijgt ze een buitengewoon idee. Een hartverwarmend animatieverhaal gebaseerd op het boek van Frank McCourt. Bekijk de film hier.

Christmas with a View

Na een mislukte poging om zelf een zaak te beginnen staat de wereld van de restaurantmanager in een skiresort op zijn kop door een nieuwe baas met een geheim verleden. Bekijk de film hier.

The Spirit of Christmas

Met kerst in aantocht gaat advocaat Kate Jordan naar Vermont om de verkoop te regelen van een hotelletje. Ze wordt er verliefd op een knap, maar vervloekt spook. Bekijk de film hier.

Andere opties uit eerdere jaren: A Christmas Prince (2017), You can’t fight Christmas (2017), Christmas Inheritance (2017), Miss me this Christmas (2017), 48 Christmas Wishes (2017), Office Christmas Party (2016), A Wish for Christmas (2016),  I’ll be home for Christmas (2016), Angels in the snow (2015), A Dogwalker’s Christmas Tale (2015), Deck the Halls (2006) en Santa Claus: the movie (1985).

Geen Netflix? Dan vind je hier een inspiratielijst voor kerst-uitbreiding van je dvd-collectie. Of spit eens door de tv-gids. De Harry Potter-films, Home Alone en Mathilda zijn jaarlijks vaste prik op de buis.

Minder leuk nieuws: Alle titels die in december van Netflix verdwijnen

Hoe kom jij je vrije decemberdagen door?